close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

De influencer en de prepper

Anna Woltz De spin en de sleutel Kinderboek
Querido
Waardering: Een hele goede Anna Woltz

De spin en de sleutel had ook ‘de influencer en de prepper’ kunnen heten. Elena krijgt te maken met een heftige haatcampagne als ze op social media mensen uitdaagt hun angsten te overwinnen. Atlas bereidt zich nogal gedegen voor op een klimaatramp nadat zijn moeder bij een ongeluk om het leven is gekomen. Natuurlijk kruisen de paden van de twee elkaar en ontstaat er een soort haat-liefde relatie. Het verwende meisje krijgt een kamertje in een donkere schuur naast de creepy jongen.

Het is het beproefde recept van een Anna Woltz-boek, en het gekke is: het gaat nooit vervelen. Sterker nog: De spin en de sleutel is één van haar beste boeken tot nu. Het is moeilijk om te stoppen met lezen over Elena, Atlas, zijn zusje Kennedy, zijn stiefmoeder met long-covid, zijn bokkige vader en de moeder van Elena die op retraite in India is. Veel prachtige zinnetjes om in te lijsten, maar het gaat vooral om het gelaagde en sterk gecomponeerde verhaal waarin thema’s van deze tijd samenkomen, zonder dat het er dik bovenop ligt of moraliserend is.

Het gaat bij Woltz vrijwel altijd om de onderlinge verhoudingen en in dit geval speelt onderliggend verdriet een cruciale rol. Dat snijdt door de ziel. Atlas is niet zomaar geobsedeerd door het overleven na een ramp. Met kleine brokjes informatie geeft Woltz duidelijkheid over de achtergrond van haar hoofdpersonen en snap je de woede richting volwassenen. En valt deze vreemde zin op zijn plek. ‘Hoe kun je vrachtwagens en smartphones en gasmaskers uitvinden, en daarna zeggen: zoek het maar uit?’

Het gaat natuurlijk ook nog een beetje over de liefde, sterker nog: er is letterlijk een prins op het witte paard. In een boek van Anna Woltz is dat helemaal niet raar.

Deze bespreking stond op 7 oktober 2023 in de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden. 

Tags : boerderijDieren en natuurdoodFamilieKinderboekLiefde en vriendschapmoederoudersproblemenRuzie en pestensocialmediaSpanning en avontuurweglopenziekte