close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Ook het dure boek gaat verloren

‘De Titanic en het raadsel van de Grote Omar’ van Marlene Rebel en Lucinda Vos, Volt, 10+

De Titanic en het raadsel van de Grote Omar

Een verzameling verzen van een Middeleeuwse Perzische dichter in een met edelstenen, bladgoud, ivoor en zilver versierd boek was aan boord van de Titanic tijdens de fatale reis. ‘De Grote Omar’ werd meegenomen om voor een groot bedrag geveild te worden in de Verenigde Staten. Maar het is er, net als veel passagiers, nooit aangekomen door de aanvaring met de ijsberg.

Marlene Rebel en Lucinda Vos (o.a. Leeuw met strepen) gebruiken het opmerkelijke en onbekende verhaal als rode draad voor een historisch boek waarin twee kinderen de reis met de Titanic meemaken. De bijna blinde Cilia verkeert met haar rijke ouders in de hogere kringen in de eerste klas. Ze zit in avondkleding verplicht bij saaie diners en maakt zich ondertussen zorgen over haar hondje. Die mocht mee, overigens tegen hetzelfde tarief als mensen, maar verblijft tijdens de de reis in een kennel. Daar wordt hij verzorgd door Tom, die als verstekeling aan boord meevaart, op zoek naar geluk in Amerika. De vader van Cilia heeft het boek bij zich en als Tom daarvan hoort, kan hij nergens anders meer aan denken.

Het verhaalt over beide kinderen is vlak uitgewerkt en dat is jammer want het gegeven is boeiend. Rebel en Vos deden uitgebreide research. Het is zo’n boek waarbij de uitgebreide historische verantwoording achterin interessanter is dan het verhaal zelf. Aardig is het gegeven dat er een boekje aan boord is waarin de ramp met de Titanic wordt voorspeld. De focus op de klassenverschillen ss inzichtelijk maar plichtmatig en het bijzondere boek sneeuwt onder in een voorspelbaar avontuurtje over een diefstal. 

Alleen de ondergang van de oceaanstomer is meeslepend beschreven, wat voor een bijzonder einde zorgt. Voor veel kinderen zal de Titanic vooral dat schip uit de film zijn. Daar had een historisch kinderboek wat meer verdieping aan kunnen geven, maar dat gebeurt nauwelijks. Gemiste kans.

Tags : Andere landenDieren en natuurEcht gebeurdFamiliegeschiedenishistorieKinderboekSpanning en avontuurVroegerWeten en lerenzeeziekte