close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

De verwikkelingen van de maanbewoners blijven boeien

Stuart Gibbs Het maan-mysterie Jeugdboek
Van Holkema & Warendorf
Sofia Engelsman
Waardering: 7.5

Hij was de kleinste van de deelnemers en zat bleek en bedeesd op de voorste rij bij de voorleeswedstrijd waar ik in de jury zat. Vervolgens blies hij iedereen weg met de openingsscene op het toilet uit De Maanzaak (“een boek dat jammer genoeg niet zoveel kinderen kennen”, zei hij erbij) van Stuart Gibbs. Een hele slimme keuze want het is een verhaal om in te verdwijnen. Het neemt de lezer mee naar een andere wereld (de maan) en hoewel tamelijk bizar is het realistisch genoeg om je mee te identificeren.

Het is niet langer een utopie dat bewoners van de aarde zich in de ruimte kunnen vestigen en daar haakt Gibbs slim op in. Net als het eerste deel (De maan-zaak) is de opvolger Het maan-mysterie een komische en onderhoudende thriller en het niveau wordt grotendeels vastgehouden. Dezelfde spanning en vermakelijke ontwikkelingen waarin je je heerlijk kan onderdompelen. Het vorige deel eindigde met de dood van een belangrijke wetenschapper, in dit deel verdwijnt zijn opvolger op een mysterieuze manier. De 12-jarige Dash is als detective de spil in een levensgevaarlijke zoektocht. De maanreizigers wonen op een kluitje in het minieme station wat tot onderlinge spanningen leidt en vooral de steenrijke familie die zich heeft ingekocht in het avontuur, zorgt voor de nodige problemen.

Het maan-mysterie is futuristisch maar geen echte fantasy, en dat maakt het wel zo prettig om te lezen. Het gaat om gewone mensen en natuurlijk, het is toekomstmuziek, maar het zou kunnen, zo’n avontuur in de ruimte. Gibbs verslikt zich met het moralistische einde waarin de bevriende alien Dash duidelijk maakt dat de mensen er een zootje van hebben gemaakt. De aarde wordt vernield en de vraag is of de mensheid nog gered kan worden. Een wat al te serieuze en onnodige voetnoot.

Het voorleesjongetje haalde trouwens de finale maar viel niet in de prijzen bij de Nationale Voorleeswedstrijd. De voorleeskampioen las voor uit Boy van Mirjam Mous, het meest voorgelezen boek tijdens het hele kampioenschap was Dagboek van een Muts, over vervolgdelen gesproken (inmiddels 11!). Dat moest Gibbs maar niet doen maar nog een deeltje is geen straf.

 

Titel Boek:

Het maan-mysterie

Auteur:

Stuart Gibbs

Vertaler:

Sofia Engelsman

Uitgever:

Van Holkema & Warendorf

Kaft:
Tags : FamiliejeugdboekmaanruimtevaartSpanning en avontuur