close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

In alles een anti-held

Leslie Connor De waarheid volgens Mason Buttle Jeugdboek
Lemniscaat
Annelies Jorna
Waardering: 8.0

Mason Buttle is een anti-held. Hij is vrij stevig en heeft een aandoening waardoor hij overmatig zweet. Daarbij komt nog dat hij niet goed kan lezen en schrijven, wat zijn zelfvertrouwen niet ten goede komt. Een ideaal pestdoelwit en hij doorstaat de tocht van school naar huis dan ook zelden zonder butsen. Hij wordt door jongens uit de buurt met appels bekogeld uit de boomgaard die bij hun eigen verwaarloosde boerderij hoort. Zijn familie had ooit een letterlijk en figuurlijk bloeiend bedrijf maar er is de klad ingekomen na een paar grote tragedies. Het lukt zijn oom en oma niet de draad op te pakken na een tragische periode. De opa van moeder van Mason zijn overleden en dik een jaar voor het verhaal van het boek ligt de beste vriend van Mason dood onder een appelboom.

Bennie lijkt van een ladder te zijn gevallen maar er is onduidelijkheid over zijn ongeluk en dat laat de plaatselijke politie-inspecteur niet los. Hij blijft Mason ondervragen over de precieze toedracht. De jongen wordt er onzeker en ongelukkig van, vooral ook omdat hij zo slecht uit zijn woorden komt. ‘We hebben hier te maken met het toppunt van dyslexie’, zegt zijn oom tegen de politie-agent. Een gouden greep in het boek is de hulp die zijn juf, die onvoorwaardelijk in hem gelooft, biedt in de vorm van een computerprogramma (de draak) dat hem helpt zijn gedachten op papier te krijgen. Eindelijk kan hij zich uiten, al helpt het niet om de politie ervan te overtuigen dat hij niets van het ongeval weet. De schijn van schuldigheid die om hem heen hangt, is pijnlijk voor Mason. De vaders van zijn beste vriend, bij wie hij kind aan huis was, willen geen contact meer met hem. Het belemmert hem in zijn eigen rouwverwerking.

Het verhaal komt in een stroomversnelling als Mason  vriendschap sluit met een jongen die in alles tegenovergesteld van hem is. Deze Calvin komt na een pesterij niet meer thuis en opnieuw is Mason de laatste die hem heeft gezien, net als bij Bennie. De plot is enigszins voorspelbaar maar dat hindert niet echt, de lezer heeft Mason dan allang in het hart gesloten. Leslie Connor zet een ontwapenend en ontroerend karakter neer die op het bankje mag naast  o.a. Candice en Marcelo, personages  die je niet snel vergeet omdat ze zo onvoorwaardelijk eigen zijn. Ze zijn wie ze zijn, en niet anders, want dat kunnen ze niet.

Ook in Connors vorige jongererenroman De gevangenisfamilie van Perry T. Cook probeerde een kwetsbare jongen die in ongewone omstandigheden opgroeit, zijn eigen pad te kiezen en zich uit de ellende te knokken. Perry is een stuk weerbaarder dan anti-heldMason, die wel echt alles tegen lijkt te hebben. Toch wordt hij geen slachtoffer van de omstandigheden, omdat hij zich laat helpen. Zijn familie, zijn juf en zijn nieuwe beste vriend geloven in hem waardoor Mason zich staande houdt. En dat is een grote glimlach waard.

Tags : dooddyslexieFamiliegrootoudersjeugdboekKinderboekLiefde en vriendschapoudersRuzie en pestenSpanning en avontuur