close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

De winter die alles veranderde

Alex Boogers Wanneer de mieren schreeuwen Roman
Podium
Waardering: 8.5

Komend weekend is het 11 jaar geleden dat het 13-jarige voetbaltalent Socrates door een kogel om het leven kwam, nadat er bij een sneeuwbalgevecht een auto was geraakt. ‘Een gepimpte rode Honda met glinsterende velgen’.  Het drama wordt als volgt beschreven in Wanneer de mieren schreeuwen: ‘Drie schelle knallen. Dat hoorden de jongens. Ze zagen niets. Het was vooral geluid’.  Ik las dit boek in 1 adem uit, en dit keer is daar niets aan gelogen, ik kon het niet weg leggen en zat aan het einde met tranenn in mijn ogen. Dat is niet altijd een waarborg voor de kwaliteit van een boek want ik ben sentimenteel aangelegd en kan boeken sowieso moeilijjk weg leggen. In dit geval is er wel degelijk sprake van een juweeltje, al heeft die kwalificatie ongetwijfeld te maken met mijn voorliefde voor maatschappelijke literatuur, zeker als die gebaseerd is op ware gebeurtenissen.

Alex Boogers schrijft met dit boek vele boeken ineen. Het is een beknopte biografie van een jongen en een familiegeschiedenis, een beschrijving van het multiculturele leven, de reconstructie van de aanloop naar een schietpartij (‘de winter die alles veranderde’)en een beschouwing en bespiegeling over de zin van het leven. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Gabriel, taxi-chauffeur en de oudere neef van Socrates. Zijn eigenzinnige levensfilosofie staat haaks op de levenslust en tomeloze ambitie van zijn talentvolle voetballende neefje die sterft op de dag dat zijn familie wordt gebeld dat hij stage mag lopen bij de jeugdopleiding van Feyenoord.

Het gaat niet over oordelen, het is vooral de liefde die van de pagina’s spat. Naast het noodlot en de verslagenheid die aankomt als een mokerslag. Zoveel voorzichtigheid en bezorgdheid en toch gebeurt het meest zinloze van alles. De lezer weet het hele boek door dat dit zwaard van Damocles boven het verhaal hangt maar het is nergens pathetisch of sensationeel. Boogers fietst ook het onvermijdelijke boksen weer in deze roman, een lijntje dat wat geforceerd overkomt. De titel refereert aan de stilte die Gabriel overvalt na de moord op zijn neefje, een stilte die door boeddhistische monniken wordt omschreven met  ‘dat je dan de mieren kunt horen schreeuwen’.

Wanneer de mieren schreeuwen is een boek dat zeker ook veel jongeren aan zal spreken, van een schrijver die alsdoor maar geframed wordt als een auteur van wie de boeken fantastisch zijn edoch maar niet verkopen. Dit boek lijkt daarin een voorzichtige kentering en het is mooi dat het juist met dit belangrijke juweeltje gebeurt.

 

Titel Boek:

Wanneer de mieren schreeuwen

Auteur:

Alex Boogers

Uitgever:

Podium

Kaft:
Tags : doodFamilieLiefde en vriendschapmulticultiongelukoudersoverlijdenrouwverdriet