close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

#3varkens

Clémentine Beauvais De zomer dat we Parijs bestormden Jeugdboek
Querido
Eva Wissenburg
Waardering: 7.0

Les Petites Reines werd in 2015 tot beste Franse jeugdroman van het jaar gekozen en is nu door Eva Wissenburg vertaald in het Nederlands als De zomer die we Parijs bestormden.  Een opmerkelijk boek over het door social media op scherp gezette schoonheidsideaal onder meisjes.

Drie meiden worden in een Facebookgroep van een school uitgeroepen tot de drie varkens, waarmee plat gezegd wordt bedoeld dat ze lelijk zijn. Mireille won de afgelopen twee edities ´Het Gouden Varken´ maar moet het nu doen met brons. ‘Haar dikke puddingkont, haar hangtieten, haar aardappelkin en haar varkensoogjes staan voor eeuwig in ons geheugen gebrand.’ Mireille is ad rem en weet zich met een schild van sarcasme en zelfspot staande te houden. De wedstrijd wordt nota bene door een vriendje uit haar vroegste kindertijd georganiseerd. Dit keer laat ze het niet op zich zitten en ze zoekt de winnaar van het Zilveren en Gouden Varken op.

Er ontwikkelt zich een wonderbaarlijk snelle vriendschap en de drie besluiten actie te ondernemen: een fietstocht naar Parijs waar ze op de nationale feestdag op 14 juli tijdens het tuinfeest van de president een daad willen stellen. Daar hebben ze alle drie persoonlijke redenen voor. Dat varieert van: afrekenen met de generaal door wie  mijn broer zwaar gewond is geraakt in de oorlog tot: mijn biologische vader, de echtgenoot van de president, confronteren met het feit dat hij niet reageert op brieven.

Vet aangezet en zwaar over de top dus, maar het gaat wel ergens over. Een genre dat het in Frankrijk blijkbaar goed doet, gezien de populaire film Intouchables en meerdere producties die daar op lijken. Het uitvergroten van maatschappelijke thema’s met veel humor en overdrijving. De schoonheidscultus, de rol van social media, pesten, ouders die weglopen voor hun verantwoordelijkheid en nog veel meer. Het komt allemaal aan de orde in een hilarisch en filmisch verhaal dat dat leest als een trein. De filmrechten zijn verkocht en er is al een toneelstuk naar het boek.

De fietstocht van de meiden die worsten verkopen tijdens hun tocht, oh ironie, trekt de aandacht van de media en wordt een nationale hype. #3varkens is trending topic en overal waar ze komen worden ze als kleine koninginnen (petites reines) onthaald. Hun zelfvertrouwen groeit naarmate ze Parijs naderen. De confrontaties op 14 juli vallen anders uit dan gedacht waardoor het boek nogal vlak eindigt.

De zomer dat we Parijs bestormden is in veel opzichten een overrompelend boek. Hard en meedogenloos en met een overvloed aan actuele thema’s. Het enige dat ontbreekt, en dat is toch wel cruciaal, is echte ontroering en beleving. Daarvoor is het allemaal veel te dik aangezet.

Tags : Andere landenbroerchicklitFamiliefietsenfrankrijkhumorjeugdboekKinderboekLiefde en vriendschapmeidenmoedermulticultiOorlog en misdaadoudersparijspolitiekproblemenreligieRuzie en pestenSchoolSpanning en avontuurziekte