close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Slaaf van de vloek

Lucy Strange De zusjes uit het verzonken moeras Jeugdboek
Gottmer
Aleid van Eekelen-Benders
Waardering: Onderhoudende pageturner

De vader van zes dochters gelooft na het overlijden van zijn vrouw moeder heilig in een vloek.

Zorg dat de eerste meid goed trouwt, / De tweede ’t huis op orde houdt. / Een derde kan maar weinig kwaad / Als ’t boerenwerk naar haar toe gaat. / Help vier en vijf aan ’n echtgenoot, / Of zes legt jou in ’t graf morsdood. 

De angst voor het noodlot maakt hem tot een monomane en angstige man die zijn kinderen in een streng regime opvoedt. Samen met omoe woont het gezin in een boerderij midden in een duister moerasland. De oudste dochter loopt weg nadat ze is uitgehuwelijkt. Het lijkt erop dat ze met het ‘Vollemaancircus’ is meegetrokken . Jongere zus Willa besluit om haar te vinden en onderneemt een gevaarlijke tocht door het Verzonken Moeras.

De opmaat naar een verhaal vol magie, hekserij en demonen met een fraaie psychologische plot. Het lijkt bijna als vanzelf te stromen uit de pen van Lucy Strange die alweer haar vierde roman in korte tijd aflevert. Na Het geheim van het Nachtegaalbos en Ons kasteel aan zee verscheen De geest en het meisje, waar dit nieuwe boek qua setting en mystieke sfeer het meest bij aansluit. Vooral in de barre en zinsbegoochelende trip door het enorme moerasgebied waar ‘op verdoolde zielen wordt gejaagd’. Strange hanteert authentieke  taal (vader en moeder = papper en mammer) die door Aleid van Eekelen-Benders bewonderenswaardig vaardig is vertaald.

Het is de zes zussen (drie losse en een drieling) streng verboden om boeken te lezen, net als een groot deel van de rest van het dorp ziet de vader daar het absolute kwaad in. Een bijgeloof dat in de buurt komt van complotdenken. Willa is het zwarte schaap, de dochter die altijd voor moeilijkheden zorgt. Na het ijzingwekkend beschreven volksgericht tegen omoe volgt een aantal verrassende onthullingen die zelfs enig begrip voor de onbuigzame opstelling van de vader opleveren. Strange componeert, net als in haar ander boeken, een symfonie vol complexe verhoudingen en familiegeheimen die je bij vlagen de adem beneemt.

De zusjes uit het Verzonken Moeras is opnieuw een uitermate onderhoudende pageturner van de productieve schrijfster. Haar tweede boek (Ons kasteel aan zee) stijgt er wat mij betreft bovenuit, misschien omdat het iets minder op het fantasy-genry leunt, maar haar hele oeuvre is tot nu om in te lijsten.

 

Tags : Andere landenDieren en natuurdoodFamilieFantasiegrootoudersjeugdboekLiefde en vriendschapmagiemysteriemystiekoudersSpanning en avontuurvaderzussen