close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Debutante Annet Schaap wint Woutertje Pieterse Prijs 2018 met Lampje

Ze kwam, zag en overwon. Torenhoog favoriet Annet Schaap wint de Woutertje Pieterse Prijs 2018 met haar debuutroman Lampje. De jury noemt het boek ‘een nieuwe klassieker’. Schaap kreeg de prijs van 15.000 euro vanmiddag van juryvoorzitter Noraly Beyer die haar prees voor de “wervelende taal, voor sfeervol beeld en voor oprechte durf. Voor een illustrator die net als haar hoofdpersoon eindelijk heeft durven toegeven aan haar diepe verlangen te willen schrijven, en nu ineens ook schrijver is. Voor een hoofdpersoon die net als Woutertje Pieterse nieuwsgierig is en de wereld met een onbevangen blik tegemoet treedt.”

Schaap won eerder ook al de Nienke van Hichtum Prijs. De andere genomineerden waren Annet Huizing en Margot Westermann met De zweetvoetenman,  Imme Dros en Annemarie van Haeringen met En toen, Sheherazade, en toen?, Ted van Lieshout met Onder mijn matras de erwt en Joukje Akveld met  Wij waren hier eerst van Joukje Akveld De genomineerden ontvingen naast een oorkonde een bedrag van 1000 euro. Vorig jaar ging de prijs naar Stella van Gerda Dendooven.

Dit jaar bestond de jury naast Noraly Beyer uit Anne-Gine Goemans, Jen de Groeve, Mirjam Noorduijn en Peter de Kan. De prijs werd dit jaar mogelijk gemaakt door De Versterking, het Lira Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Nederlands Letterenfonds. De toekomst van de prijs blijft onzeker, het bestuur geeft aan nog steeds in gesprek te zijn over de financiering.

Halverwege mei wordt de volgende grote jeugdboekenprijs bekend gemaakt. Dat is de Theo Thijssenprijs, de driejaarlijkse ouevreprijs. Daarna maken we ons op voor de penselen en griffels in juni.