close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Dick Matena ten onder in hobbyistische rijmelarij

Nelleke de Boorder Sammie en Nele in Artis Prentenboek
Kluitman
Dick Matena
Waardering: 5.0

Dick Matena is een grote naam. Hij werkte voor de Toonder studio’s en was tekenaar van talloze strips. Hij ontwikkelde zich tot tekenaar van realistische verhalen en het laatste decennium is hij vooral bekend van zijn beeldromans, gebaseerd op literaire klassiekers. Hij maakte graphic novels bij de tekst van o.a. De Avonden, Kees de Jongen en Kort Amerikaans en een paar boeken van Willem Elsschot. Dat zijn stuk voor stuk aanraders.

Dus als Matena een prentenboek illustreert, heeft dat mijn aandacht. Het blijkt al zijn tweede te zijn in een serie over Sammie en Nele, de eerste speelde zich af op en rond de poezenboot, in dit deel gaat het tweetal met opa naar Artis. Ze wonen aan de gracht, ‘Sammie op nummer zeven en Nele op nummer acht. Rechts is het huis van Nele en links de boot van Sam, de straat ertussenin is de leukste van Amsterdam’. Ik verzin het niet, dit is het niveau van de rijmelarij van Nelleke de Boorder die de vreselijke versjes voor dit boek schreef. Kom je bij Artis aan, schrijft De Boorder: ‘We zijn er! Hebben jullie je pasje? Dat van mij zit ergens in mijn jasje.’ Dan heb je meteen geen zin meer om naar binnen te gaan.

Bij dat soort teksten kunnen de prenten nauwelijks nog iets goed maken. Jammer dat deze illustrator is gekoppeld aan zo’n matige auteur. Natuurlijk kan Matena goed tekenen maar dit verhaal is te stupide om iets mee te doen. Hij maakt zich er wat plichtmatig met brave tekeningen van zeeleeuwen en giraffes. De prenten die zich in de stad afspelen zijn meer de moeite waard, daar komen zijn realistische illustraties veel meer tot zijn recht.

Schrijvers als Ted van Lieshout en vooral Bette Westera toonden recentelijk aan dat rijmende verzen een prachtig resultaat op kan leveren. Hoe knap dat is, blijkt wel als je deze hobbyistische rijmelarij leest.  Het einde van het boek gaat zo, meer hoef ik niet uit te leggen, denk ik: ‘Dag Nele, dag Sam, en nu maar gauw naar binnen. Morgen zullen we zeker weer iets leuks verzinnen.’ Laat maar.

Titel Boek:

Sammie en Nele in Artis

Auteur:

Nelleke de Boorder

Illustrator:

Dick Matena

Uitgever:

Kluitman

Kaft:
Tags : Dieren en natuurdierentuinPrentenboekVoorleesboek