close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Die met korte lontjes

Adrienne Barman Vreemde vogels, bizarre beesten Prentenboek
Querido
Bibi Dumon Tak
Waardering: 8.5

Je hebt geïllustreerde dierenboeken en je hebt hele bijzondere geïllustreerde dierenboeken. Voor de laatste categorie heb ik een speciaal plankje in mijn boekenkast gereserveerd en daar komt Vreemde vogels, bizarre beesten (vertaling van Drôle d’ encyclopédie) zeker te staan. De Zwitserse Adrienne Barman maakt de ondertitel ‘Een vrolijke dierenencyclopedie’ helemaal waar want wat roept dit boek een plezierig gevoel op. Dat heeft te maken met de manier waarop de dieren zijn afgebeeld (speels, grappig en een beetje gek), de kleurrijkheid maar bovenal met de categorieën. Barman deelde de dierenwereld op een bijzondere manieren waardoor er dieren op een verrassende manieren bij elkaar staan. De mol, boa constrictor en de bidsprinkhaan vinden elkaar in de groep eenlingen en de sperwer, groene baviaan, teek en hermelijn blijken hun opvliegendheid met elkaar gemeen te hebben waardoor ze in de categorie ‘die met de korte lontjes’ zijn opgenomen.

Tal van categorieën in diverse variaties, al gelang naar kleur (de citroengelen, de zuurstokrozen en de tomaatroden), uiterlijk (de gestreepten, de gespikkelden), sociaal gedrag (de grote verleiders, de familiegekken), hun woonomgeving (de bergbewoners, de bosbewoners) of hun status (de bedreigden, de vervloekten). Deze indeling heeft als gevolg dat de dieren kriskras door elkaar staan dus nu eens niet de vissen en de vogels en de reptielen bij elkaar. Ze zijn vrolijk gegroepeerd, de dieren kijken elkaar soms verwonderd of wat angstig aan (de dikstaartgalago denkt: wat moet die pestvogel van me) of hebben het gewoon leuk met elkaar (de groene basislisk, de mamba en de halsbandparkiet). De kracht van dit boek is de bonte verzameling en het ontbreken van uitleg is een verademing. Geen informatie over hun leefomgeving, gewicht of bijzondere eigenschappen. Je zou dan wel mogen verwachten dat alles klopt, er staat in in ieder geval één merkwaardige fout in. De Quetzal, een prachtige groene vogel, is in dit boek plots getransformeerd tot een vosachtige.

Een ander ‘unique selling point’ is natuurlijk de humor: de categorieën ‘de grootorigen’ en ‘de fabelachtigen’ zijn geestig maar ‘de pijlsnellen’ en ‘de springers’ spannend de kroon. Zij zijn zo snel of springen zo hoog, dat ze niet te zien zijn of slechts voor een deel.

de trouwhartigen
de trouwhartigen
de uitgestorvenen
de uitgestorvenen
de bosbewoners
de bosbewoners
Tags : Dieren en natuurillustratiesjeugdboekkijkboekNon-fictie