close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Die rotliefde levert vooral problemen op

De scheiding van ouders is al op talloze manieren beschreven in de jeugdliteratuur en dat is logisch met zo’n universeel onderwerp waar veel kinderen mee te maken kregen. In de Duitse jeugdroman Liefde 🙁 ontdekt Leene dat haar vader een vriendin heeft en doet ze alle mogelijke pogingen om het gezin bij elkaar te houden. De oorspronkelijke titel is Scheiss Liebe en in het Nederlands had dit boek gewoon Rotliefde moeten heten, een term die meedere keren voorkomt.

De liefde wordt op meerdere niveaus beschreven en hoofdpersoon Leene staat erbij en kijkt ernaar met een mengeling van zorg, verbazing en ergernis. Haar vader wordt verliefd op een collega van de universiteit. Leene ontdekt de affaire bij toeval maar het is haar uitgesprokener zus Roos die hem er mee confronteert. Roos legt het op haar beurt aan met een jongen die net terug is uit jeugddetentie en dan is er nog een vriendin van de moeder die een affaire begint met een getrouwde man. Die rotliefde levert us vooral problemen op. Leene is een innemende en charmante hoofdpersoon die zelf vooral verliefd is op het huisvarkentje en natuurlijk is er Johnny, de jongen die ze al haar hele leven kent en met wie ze gaat trouwen want dat hebben ze in de zandbak afgesproken. De pogingen van Leene om het gezin weer bij elkaar te krijgen zijn even innemend als naief en daregen bij aan het gevoel dat die rotliefde niet te sturen valt.

Het sterkste punt van Liefde 🙁 is dat het uiteindelijk niet goed komt op de manier zoals Leene dat wenst. Geen gemakkelijk feelgood maar een innemende en realistisch einde. De originele elementen die de auteurs door het boeken verweven en de sterke karakters doen het boek boven vergelijkbare romans uitstijgen. Het gezin woont in een voormalig benzinepompstation waar de moeder later een winkel in handwerkkunst begint. Ieder personage is krachtig neergezet, ook de bijrollen. Het varkentje van Leene is een sterke zet. Van hem krijgt ze onvoorwaardelijke liefde en hij is een bindend element in het gezin, als hij door een auto wordt aangereden, is iedereen overstuur. De titel en cover zetten de lezer mogelijk op het verkeerde been. Het ziet er uit als een flauw chicklit boek maar is veel meer dan dat. Liefde 🙁 is een vlot en grappig geschreven leesboek over thema’s die onuitputtelijk zijn.

Titel Boek:

Liefde 🙁

Auteur:

Anja Kömmerling

Thomas Brinx

Vertaler:

Esther Ottens

Kaft:
Tags : Dieren en natuurFamiliejeugdboekoudersscheidingSpanning en avontuur