close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Dieren zoeken een velletje

Een twintigtal roze dieren zit onder een boom op de openingspagina van Bloot?! Een Adam en Eva-achtig tafereeltje, ook omdat het varkentje de naaktheid probeert te verhullen met een rokje van bladeren. Een egaal roze giraffe, dromedaris, struisvogel, kangoeroe, nijlpaard, en krokodil kijken toe. Sommige dieren zijn maar met moeite te herkennen zonder hun kenmerken. Een zebra zonder strepen is gewoon een pony.

Koe komt ineens thuis in een pakje van zwartwitte vlekken. ‘Gekocht in het warenhuis’. Dat willen de andere dieren ook wel en dus gaan ze met zijn allen naar de uitverkoop om zich te verlekkeren aan bakken vol ‘veren, haren, huiden, vellen, pakken, schubben, huisjes en nog veel meer’. Een doldwaze verkleedpartij is het gevolg en uiteindelijk heeft iedereen het juiste kostuum te pakken. Behalve varkentje, die komt er wat bekaaid vanaf.

Ellen van Liebergen en Dagmar Stam hebben een origineel en speels thema te pakken dat geestig wordt uitgewerkt. De dieren zijn naakt maar zijn ze dat niet meer met een gekleurd velletje of een huisje op de rug? Hoe bloot is bloot eigenlijk? Die dubbelheid wordt benadrukt door het vraagteken en het uitroepteken in de titel en kan aardige gesprekken met kleuters oproepen.

Tekstueel valt er wel wat op Bloot?! aan te merken maar dat deert de pret niet. Ellen van Liebergen is een juf die enthousiast debuteert met dit grappige verhaal. Zoals vaker staat er teveel tekst bij de tekeningen die voor zich spreken maar soms bijna worden verdrongen door de zinnetjes. De stijl van Dagmar Stam leent zich uitstekend voor dit zeer beeldende verhaal waarin dieren met al hun facetten, kleuren en eigenschappen gezellig over de pagina’s huppelen. Een heel feestelijk boek.

 

 

Titel Boek:

Bloot?!

Auteur:

Ellen van Liebergen

Illustrator:

Dagmar Stam

Kaft:
Tags : Dieren en natuurKinderboekPrentenboek