close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Dietie doet alsof ze dieren redt en goede dingen doet

Mariken Jongman Alle dieren levend en vrij Jeugdboek
Lemniscaat
Waardering: 8.0

De rustige Gijs wordt door klasgenote Dietie uitverkoren om in haar geheime club mee te strijden voor het lot van zielige dieren. Dietie komt uit  een vrijgevochten milieu en is nieuw in de klas, terwijl Gijs’ gezin behoorlijk doorsnee is en hij ‘de normaalste jongen van Veenholten, Drenthe, Nederland’ is. Gijs is aanvankelijk erg onder de indruk van zijn uitverkiezing en stijgt boven zichzelf uit. Hij onderneemt samen met Dietie nachtelijke tochten om dieren te bevrijden en trekt zich steeds minder aan van zijn ouders. Tegelijk blijft hij nadenken en twijfelt hij over de zin van de acties: dieren bevrijden en ze dan dood laten gaan van de honger en de kou. ‘Dietie deed alsof ze dieren redde en goede dingen deed, maar het pakte allemaal slecht uit.’

Met lichte argwaan begon ik aan dit boek. Die titel, en dan geschreven door iemand die op lijst voor de Partij voor de Dieren staat. Worden kinderen nu ook al lastig gevallen met pamfletten en activisme? Mijn achterdocht blijkt al snel onterecht: Alle Dieren Levend en Vrij is een energiek en sprankelend boek dat vooral op valt door de geestige dialogen en het originele taalgebruik. Jongman hanteert een eigen idioom dat vaak lekker maf is. Waar het in haar andere boeken voor wat oudere kinderen soms net iets te jolig is, valt het hier geweldig op zijn plek. Jongman gaat vrijmoedig het gesprek met de taal aan en haar durf pakt heel prettig uit en levert mooie zinnetjes en woorden op. Gijs kan niet wachten tot zijn ouders weg zijn: ‘De tijd leek een druipsteen. Hoe konden mensen zo lang ontbijten.’  Als de ouders van Gijs naar oma in Meppel zijn vertrokken, zegt hij ‘ze zijn eindelijk opgemeppeld.

Net als in Kiek en Rits gaat het om kinderen die worstelen met de mores van hun ouders en hun eigen weg zoeken. Soms naief maar realistisch en  erg ontwapenend. Welk kind heeft er nou niet in een geheim clubje gezeten dat tot doel had de wereld te verbeteren? Jongman zet de milieus van Dietie en Gijs wel erg sterk tegen elkaar af en komt er ook niet helemaal uit met de moraal. Niet erg, want een pasklaar antwoord op de vragen rond dierenrechten zou afbreuk doen. Juist de worsteling van Gijs is interessant: moet hij ook vegetarisch gaan eten en wat helpt nou echt om dieren een beter leven te bezorgen? Uiteindelijk komen ze in het midden uit: ze kopen een varken vrij en proberen via het jeugdjournaal aandacht voor hun zaak te vragen.

Titel Boek:

Alle dieren levend en vrij

Auteur:

Mariken Jongman

Uitgever:

Lemniscaat

Kaft:
Tags : Dieren en natuurjeugdboekLiefde en vriendschappolitiek