close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Dit is een verhaal over Jezus en zijn matties

Simon van der Geest Zapp Mattheus Kinderboek
Querido
Waardering: 8.0

Simon van der Geest is diep in zijn hart misschien vooral een toneelschrijver, al heeft hij met twee Gouden Griffels bewezen ook met romans meer dan goed uit de voeten te kunnen. Zapp Mattheus is niet zijn nieuwste boek maar het libretto dat Van der Geest op verzoek van het Amsterdams Bach Consort schreef om zo de Matthaus Passion toegankelijker te maken voor jongeren. Net als bij Dissus (over Odysseus) zet hij het verhaal over in een letterlijk speels en modern avontuur waarin het allemaal om vriendschap draait.

Dat begint met de eerste zin: ‘Dit is een verhaal over Jezus en zijn matties’. Na een partijtje voetbal vertelt Jezus dat dit zijn laatste wedstrijd is geweest omdat hij over twee dagen zal worden uitgeleverd en gedood. Zijn vrienden, die met ‘rode plakkoppen broodjes zitten te eten’ springen op als hij aankondigt dat een van hen hem zal verraden. Het wordt verteld door Aad en Bram die soms vanuit de personages (zoals de hogepriesters) spreken maar vooral samen de gebeurtenissen becommentarieren. Van der Geest zappt vrij snel door de Matthaeus heen en slaat hele stukken over, wat voor de puristen even slikken zal zijn. Het commentaar is bij vlagen zeer raak, zoals in de passage over het verraad. ‘Verraad is een opengesperde, stinkende bek: het vreet om zich heen, het bijt in je vrienden, en zet zijn tandjes in je vertrouwen’.

Van der Geest is een meester met taal, dat wisten we al, al zijn sommige taalgrapjes hier wat flauw (Hocus Pocus Pilatus Pas). De veroordeling door de hogepriesters is dan weer prachtig met ‘you have the right to remain silent’. Van de voetbalmetaforen moet je houden maar ze zijn creatief ingepast. (‘Als een doorgebroken spits schiet Jezus gestaag op zijn einde af’…’Hebben we geen laatste man, is Jezus nu verloren?’). Jezus wordt neergezet als een volhardend en ongenaakbaar mannetje dat de verantwoordelijkheid voor de uitspraken en daden laten bij degenen die ze doet. Storend en onnodig is dat de Duitste teksten van het koor in het boek zijn toegevoegd, soms wel en soms niet vertaald.  Van der Geest blijft op die momenten dicht bij de oorspronkelijke tekst en dat vergroot de toegankelijkheid niet.  ‘O Smart’, zegt Aad, om te vervolgen met ‘Hier siddert het gekwelde hart’.

Een paar merkwaardige keuzes maar het doet niet af aan de tekst die gemiddeld weer van hoog niveau is en de vinger op de zere plek legt. Een rotverhaal is het, verzucht Aad. ‘Dit verhaal is te moeilijk. Dat heb je vaker met zware verhalen: die vallen om en dan liggen ze languit. Dan kunnen ze niet meer verder’.

Wie in de gelegenheid is, kan de komende maanden live gaan kijken en bij het boekje zit een handige QR code waarmee de uitvoering online gekeken kan worden. Een voorproefje van de voorstelling zie je hier.

Titel Boek:

Zapp Mattheus

Auteur:

Simon van der Geest

Uitgever:

Querido

Kaft:
Tags : bijbeljeugdboekjezusLiefde en vriendschapreligievoetbalVoorleesboek