close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

DJP3 – De Verjaardagen van Hanneke Hendrix

Hanneke Hendrix De verjaardagen Jeugdboek
De Geus
Waardering: 8.5

Het draait om in Lies en Boris in dit boek. Ze wonen naast elkaar in een dorp en zijn beide bastaard. Lies heeft een vreselijke huidziekte waardoor ze geen aanraking kan verdragen en voortdurend gewassen en verbonden moeten worden. Boris is een rauwdouwer, overal waar hij komt, gaat er iets kapot. Het zouden karikaturen kunnen zijn maar Hanneke Hendrix maakt er levensechte mensen van, van wie je gaat houden. Het zijn gelaagde personages die veel tegen maar ook veel mee hebben. Boris is lomp en doet vreselijk dingen en wordt door het hele dorp uitgekotst. Toch is hij ook knap, grappig en aardig en ontzettend lief voor Lies. Een keerpunt in zijn leven is als hij erachter komt dat Sjef niet zijn echte vader is. Hendrix legt niet uit waarom dat zoveel met Boris doet, dat wordt als een gegeven gepresenteerd. Hij is daarna, nog meer dan voorheen, een wandelende tijdbom van wie ieder moment weer een uitbarsting te verwachten is. Die dreiging hangt voortdurend boven het verhaal.

Het knappe van De verjaardagen is dat het ondanks de heftige gebeurtenissen een geestig en lichtvoetig boek is. Boris en Lies schuivelen bijna achteloos door hun eigen leven, dat bol staat van drama. Ze accepteren hun status van outcast en vinden de liefde bij elkaar. De humor zit voor een groot deel ook in de beschrijving van de roddelende dorpsbewoners, die zichzelf als normaal beschouwen maar de vraag is wie er nou echt een beetje ziek in het hoofd is? Hendrix schrijft prachtig en vooral uit de dialogen blijkt  dat ze eerder toneelteksten schreef.

Het is een cliché maar het in dit geval is het echt zo: ik heb dit boek in één adem uitgelezen, het leest bijna als een sprookje. Het boek is heel geschikt voor jongeren, ook omdat het zo gemakkelijk leest, maar toch is het geen typische jongerenliteratuur. Het gaat over jonge mensen, over anders zijn en over je staande houden in een wereld die je vijandig is. Thema’s die aansluiten bij de gevoelens van jonge mensen, dat zeker maar of dat het nou ‘jongerenliteratuur’ maakt? De belangrijkste reden om De verjaardagen te lezen: het is een prachtig en meeslepend boek.

Dit is de derde van de besprekingen van de 5 Nederlandse genomineerde boeken voor de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs 2013. De bekendmaking van de winnaar is op 16 april 2013. Als je tussen de 15 en 30 bent, kun je tot 15 april stemmen op je favoriete boek op deze website

Titel Boek:

De verjaardagen

Auteur:

Hanneke Hendrix

Uitgever:

De Geus

Kaft:
Tags : jeugdboekLiefde en vriendschapoudersvaderziekte