close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Doe nog maar wat van deze bloemlezingen

Alweer de derde uitgave van Querido’s Poëziespektakel waarin nieuw werk van Nederlandse dichters wordt gepresenteerd. Tientallen illustratoren kregen opnieuw opdracht om er illustraties bij te maken. Het resultaat is, net als de vorige keren, een gevarieerd palet van gedichten in uiteenlopende stijlen. De variatie is enorm en er wordt durk op los geëxperimenteerd.

Drijvende kracht achter deze uitgaven is de onvermoeibare Ted van Lieshout die vorige week terecht de Leesgoedprijs kreeg uitgereikt vanwege zijn passie voor de jeugdliteratuur. Hij heeft de gedichten ‘ingelijst en opgehangen’ en is verantwoordelijk voor de geslaagde vormgeving. Hij rubriceerde de gedichten heel losjes naar thema. Van dieren en dood, via grootouders en seizoenen naar de dagen van de week en Doornroosje en prinsessen. De titel komt uit het gedicht Blues van Gijs van der Hammen waarmee meteen de toon is gezet voor de blauwe steunkleur. ‘Ik doen mijn ogen open, alles is blauw, wie heeft hier met verf lopen smijten?’.

Er verschijnen niet veel bundels meer van individuele poëten. Poezie is geen gemakkelijke markt en gedichten voor kinderen is helemaal verhaal op zich. Maar misschien moeten we daar niet te moeilijk over doen. Voor lezers is dit een prachtige uitkomst: zoveel vormen en stijlen en namen en af en toe een minder gedicht of een stijl van illustreren die niet bevalt, neem je op de koop toe. Er zijn tientallen manieren van dichten en dat maakt het zo boeiend. Gecombineerd met de al even gevarieerde en rijke manier van illustreren. Het is teveel om op te noemen, wat de lezer hier allemaal krijgt voorgeschoteld.

In Wie heeft hier met verf lopen smijten wederom veel gedichten van gevestigde namen, afgewisseld met werk van beginnende schrijvers. Toon Tellegen, Joke van Leeuwen en Bart Moeyaert naast talenten als Annet Bremen en Linda Vogelesang die beide in de prijzen vallen op de Middag van het Kinderboek. Opvallend is dat er veel met de vorm wordt gedaan, letterlijk. Gedichten die er uit zien als een vierkant, trechter of berg. Eenvoudige en ogenschijnlijke versjes worden afgewisseld met ontoegankelijker gedichten. Dwars, traditioneel, gek, braaf en literatir. Sommige dichters lijken te streven naar zo weinig mogelijk woorden en doen een heftig beroep op de verbeelding.

Soms is het dan prettig ineens weer een duidelijk en grappig vers te lezen zoals dat van Erik van Os over Doornroosje: ‘Zegt Doornroosje tegen de prins, die haar eindelijk wakker kust: ‘Had me toch laten slapen, man! Gun een vrouw wat rust. Zegt de prins: ‘Maar lieve schat, je slaapt al meer dan honderd jaar.”Niks mee te maken’, roept Doornroosje, en ze slaat hem in elkaar.’

De kracht van deze bloemlezing is de enorme variatie en het biedt een rijk en hoopgevend overzicht van de stand van de Nederlandse kinderpoezie. Op naar deel 4 en 5 graag.

Titel Boek:

Wie heeft hier met verf lopen smijten? Querido’s Poeziespektakel 3

Auteur:

Ted van Lieshout (samenstelling)

tientallen dichters

Illustrator:

29 illustratoren

Kaft:
Tags : Poëzie