close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Als de kat van huis is, dansen de aapjes

Quentin Blake Drie kleine aapjes Prentenboek
Leopold
Studio Bos
Emma Chichester Clark
Waardering: 7.5

Van Quentin Blake is het wat minder bekend dat hij ook meer dan 30 boeken schreef. De vaste illustrator van Roald Dahl wordt dit jaar 85 en is nog steeds erg actief, onlangs verscheen een hervonden verhaal van Beatrix Potter dat door Blake opnieuw is geïllustreerd. En nu is er in Nederlandse vertaling Drie kleine aapjes, dat is geïllustreerd door zijn Britse collega Emma Chichester Clark. Clark is in Engeland vooral bekend van haar serie over een kangoeroe-knuffeldier, in Nederland zijn van haar alleen enkele kleuterboekjes over het hondje Polo op de markt verschenen.

Drie kleine aapjes kent alleen op een van de eerste prenten een lichte verwijzing naar horen, zien en zwijgen, één van de aapjes zit met t een van aapjes met wortels in zijn oren. Ze wonen bij Elvira Knip, een typisch Engelse deftige dame die in een al even typisch Engels huis woont met dito meubels en inrichting. Blake schreef een repeterend ‘als de kat van huis is’-verhaal dat steevast in chaos eindigt. De ondeugende aapjes maken er telkens een puinhoop van als Elvira even een boodschapje gaat doen. De woonkamer, de keuken en de badkamer, niets is veilig voor de kleine schavuiten die natuurlijk heel guitig en onschuldig kijken als ze bestraffend worden toegesproken.

De twist zit hem er in dat de aapjes op een dag nergens te bekennen zijn. Op twee prenten zonder kleur wordt het intense verdriet van het bazinnetje weergegeven waarna natuurlijk een ontroerende hereniging volgt. Een lekker druk en grappig, alhoewel niet heel verrassend, voorleesverhaal over ondeugend zijn met realistische en gedetailleerde illustraties. Vooral de prenten in de badkamer met veel schuim en toiletpapier zijn hilarisch. Verder is het een op en top Engels boek, een beetje upper class; liefhebbers van snuisteren en decoratie kunnen hun hart ophalen.

Tags : Dieren en natuurengelandhumorPrentenboekVoorleesboek