close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Bijzondere kinderen die de wereld vrolijker zouden maken

Mark Janssen Dromer Prentenboek
CPNB/Lemniscaat
Waardering: 7.0

Wat is dat voor merkwaardige hagedis-achtige met een krulstaart die zich in het licht van de koplampen op het bospad uit de voeten maakt? Op de grote natuurplaten in Dromer zijn wezens getekend die uit de verbeelding van de hoofdpersoon komen. Er komen tijgers en krokodillen en fantasiewezens uit de bosjes en dat heeft merkwaardig genoeg zowel een vervreemdend als vertrouwd effect. Het is raar maar ook logisch en dat is in kort bestek eigenlijk de kern van het meeste werk van illustrator Mark Janssen. Hij speelt met de scheidslijnen tussen werkelijkheid en fantasie en geeft de verbeelding een prominente plek. In dit  prentenboek, dat tijdens de Kinderboekenweek 2021 voor het zachte prijsje van € 7,25 te koop is, blijft hij dicht bij het thema Worden wat je wil. 

Een jongetje vertelt in de auto aan zijn vader over het klassengesprek over beroepen. Ze kunnen alles worden wat ze willen en de meesten hebben een plan, maar hij heeft nog geen idee. Zijn vader legt hem uit dat het niet erg is omdat er nou eenmaal verschillende soorten kinderen zijn: denkers, doeners en … dromers. Die laatste zijn de ‘bijzondere kinderen’ en maken de wereld mooier en vrolijker. Achterin staat een lange lijst met namen van mensen die tot die groep zouden behoren. Einstein en Rembrandt waren blijkbaar geen denkers of doeners maar dromers.

Janssen doet voorkomen alsof er een heel duidelijk onderscheid is tussen mensen en we ze kunnen indelen in groepen. Terwijl de grenzen in de praktijk fluïde zijn en de meeste kinderen van alles een beetje zijn. Een lofzang op creativiteit en buiten de lijntjes durven kleuren is mooi, maar de scheidslijn wordt hier nogal strak ingevuld.

Net als in zijn vorige boek wreekt het zich dat Janssen een geweldige illustrator maar een minder begenadigde schrijver is. Janssen behoort bij de kopgroep van illustratoren in ons land en is op zijn best in zijn tekstloze prentenboeken, zoals Eiland. In Dromer zijn de weidse natuurplaten  prachtig, de coverillustratie is een ongekend sterk beeld en de hysterische droomprenten zullen kinderen zeker aanspreken, maar de tekst en het verhaal blijven achter. Veel uitleggerige en overbodige en soms onduidelijke zinnen, waarin de boodschap (‘Je bent een heel bijzonder kind want jij bent een dromer’) bij herhaling wordt ingepeperd.

 

 

Tags : beroepDieren en natuurFamilieFantasieKinderboekkinderboekenweekkinderboekenweekgeschenkLiefde en vriendschapoudersPrentenboekvaderVoorleesboekwerk