close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Droom en moord bestaan uit dezelfde letters

Joke van Leeuwen Mooi boek Kinderboek
Querido
Waardering: 7.5

Het is oppassen met dit soort verzamelbundels want niet zelden krijg je halverwege in de gaten dat het allemaal erg bekend voorkomt en dat het meeste al eens eerder is verschenen. Valt mee in Mooi boek van Joke van Leeuwen, slechts vijf versjes verschenen eerder. Deze is bijvoorbeeld gloednieuw:  ‘Krijg je zomaar een idee, ’s middag om een uur of twee, ’s avonds om een uur of acht, als je geen idee verwacht, ’s morgens om een uur of elf, komt dan zo’n idee vanzelf, uit je hoofd of uit je tenen: pak het voor het is verdwenen’. Dat moet wel autobiografisch zijn want Joke van Leeuwen barst van de ideeën die ze niet laat verdwijnen. Ze tekent, schildert, fotografeert en schrijft dat komt allemaal samen in een boek dat een beetje pretentieus maar ook wel grappig Mooi boek wordt genoemd. Niet onterecht want het is mooi en hoe leuk is het om in de boekhandel te kunnen vragen: ‘Hebt u ook mooi boek?’.

De schoonheid waar het Van Leeuwen om gaat, zit in de taal. Ze tovert met letters, met woorden en met zinnen en met beeldtaal. De je van dezelfde letters het woord ‘moord’ en ‘droom’ kunt maken en dat het alfabet overal om ons heen is. Er staat een aantal alfabetten in het boek (een lenig ABC en een alfabet van monstertjes) waarvan het gefotografeerde alfabet het meest opvalt. Een beetje kinderachtig is het afgezaagde versjes-alfabet: ‘De G is van Gaten daar kijk je dwars doorheen. H is een hondje, het hondje is alleen.’ Al is het dan weer dapper dat de X van xantoproteïnereactie is, ‘dat woord is veel te lang’.

De ontregelende stripdialoogjes tussen Vurkie en Lepeltjie (Had jij mij willen zijn? Nee. Ik wil wél mij zijn. Je bent het al. O, gelukkig’) mogen van mij een vaste plek in een tijdschrift of krant krijgen. De verhaaltjes over dieren (De slak die iets wilde meemaken, De mus die niet meer wilde vliegen) zijn aardig maar er zijn schrijvers (Tellegen) die dat  beter kunnen. Al met al is het een gezellige maar wat onevenwichtige potpourri geworden. Het gevoel bekruipt zich dat niet alles op de goede plek staat, die stripjes, die alfabetten en tekeningen.  De prachtige verzen met kleine observaties en gedachtenexperimenten springen eruit maar sneeuwen onder tussen de vele plaatjes. Ze verdienen wat mij betreft een aparte bundel, met die heerlijk naïeve, typische Van Leeuwen-tekeningen. Hoogtepunt, zowel qua tekst als tekening, is voor mij het gedicht Maan en Aarde, dat begint zo: ‘De maan hoort bij de aarde, de aarde bij bestaan. Bestaan is dat we leven, en door de dagen gaan’.

 

Titel Boek:

Mooi boek

Auteur:

Joke van Leeuwen

Uitgever:

Querido

Kaft:
Tags : humorKinderboekNon-fictiestriptaal