close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Duizend dieren in een mensenleven

‘Waarom zouden dieren gemaakt zijn van vlees als je ze niet kunt eten?’ vraagt Marc op het verjaardagspartijtje van Klaas. Die loopt een beetje rood aan want hij weet geen antwoord. Hij is niet anders gewend. En dus krijgen zijn vriendjes patat met vegetarische loempiaatjes. Oma legt het hem later uit terwijl Klaas met zijn blokkenboerderij speelt. Het is zielig voor dieren om vlees te eten want koeien kunnen zo leuk met hun oren draaien, kippen hebben hun eigen taal en vissen hebben een formidabel geheugen. Alle diersoorten hebben iets bijzonders en Klaas is er al snel van overtuigd dat je ze daarom niet op moet eten.

Hertsenberg laat oma ook nog even uitleggen dat bijna de helft van het graan op de wereld gevoerd wordt aan dieren terwijl er kinderen zijn die niet te eten hebben. En ze stampt het er bij de lezers in dat vegetariers erg gezond zijn. Volgens oma zijn mensen die geen vlees eten minder vaak ziek en leven ze langer. Er zijn immers ook dieren die geen vlees eten en toch heel sterk zijn. Er is maar 1 conclusie mogelijk na het lezen van Krachtvoer: je moet wel gek zijn om geen vegetarier te worden.

De  illustraties van cartoonist Len Munnik zijn feestelijk en relativerend, hij doet er niet nog eens een schepje bovenop maar maakt het wel duidelijk. De prent die illustreert mensen gemiddeld in zijn leven meer dan duizend dieren eet, is heel sterk. Kleine Klaas achter zijn bordje die wordt aangestoord door een hele kolonie geiten, schapen, koeien en kippen.

Krachtvoer is uitermate moralistisch en eenzijdig maar dat mag de pret niet drukken. Tussen alle boeken over zoetigheid en patat met kroketten is Krachtvoer in deze kinderboekenweek een aangename afwisseling. Meestal is het een aanfluiting als bekendheden denken een kinderboek te moeten schrijven maar Hertsenberg brengt het er nog niet eens zo slecht vanaf. En ze heeft een missie en doet daar niet geheimzinnig over.

 

 

Titel Boek:

Krachtvoer. Waarom Klaas geen vlees eet

Auteur:

Antoinette Hertsenberg

Illustrator:

Len Munnik

Kaft:
Tags : Dieren en natuuretenKinderboekPrentenboek