close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Dwalen door de zalen van het Mauritshuis

Er was al een groot verhalenboek (Het meisje met de parel en andere verhalen) bij de schilderijen uit het Mauritshuis voor de achtplussers, nu is er voor hun broertjes en zusjes een prentenboekje van Ingrid en Dieter Schubert. Maurits Muis toont op een vernuftige manier ook een flink aantal schilderijen uit het Haagse Mauritshuis. Het muisje Maurits bezoekt iedere nacht het meisje waar hij zo op verkikkerd is, die met de parel natuurlijk. Hij komt door een aantal zalen waarvan de schilderijen zichtbaar zijn, die van het paradijs maar ook die met de onbetrouwbare stier. Tot zijn grote schrik blijkt die nacht het meisje met de parel verdwenen. De geportretteerde deftige dames en heren reageren angstig maar een aantal dieren kruipt uit de schilderijen (de cavia’s ballen hun vuisjtes’)  en gaan op zoek naar de dief.

De achtervolging en ontmaskering die volgt is wat minder interessant dan het zeer sterke eerste deel van van dit prentenboek. Grappig, spannend en informatief, dat is een kunstige combinatie en de Schuberts kunnen dat. Stiekem is Maurits Muis leuker dan het grote verhalenboek. Ach, dan lezen oudere broer en zus het toch ook want wie wil niet af en toe weer een ukkie zijn?

Dit boekje is in navolging is gemaakt van de vele deeltjes die uitgeverij Leopold uitgaf bij tentoonstellingen in het Haags Gemeentemuseum en die zonder uitzondering op JaapLeest zijn besproken (zoek op Gemeentemuseum).

Titel Boek:

Maurits Muis

Auteur:

Ingrid & Dieter Schubert

Uitgever:

Leopold/Mauritshuis

Kaft:
Tags : Dieren en natuurmuseumPrentenboekschilderijtentoonstelling