close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Dwalen door het blauwe letterwoud

Sylvia Vanden Heede De bril van wolf Prentenboek
Lannoo
Marije Tolman
Waardering: 8.0

Sommige prentenboeken dwingen je om te blijven kijken. Omdat er zoveel gebeurt in de tekeningen dat je je ogen er niet vanaf kunt houden. Marije Tolman houdt op die manier de blik vast in de betoverende prenten in De bril van wolf, met tekst van Sylvia Vanden Heede. Het is een verhaal over de neven Hond en Wolf maar eigenlijk over lezen, boeken en letters. ‘Wolf kent geen A en geen B. En geen C tot en met Z. Hij las nog nooit een woord’. Daardoor weet hij veel minder dan Hond, die wel leest. En: wie leest  leert. Volgens Wolf, die heel graag wil lezen, heeft hij er de juiste bril niet voor. Die smoes gebruikt hij door het hele verhaal heen, waarin hij van zwembril, fopbril tot en met klusbril en ja, zelfs tot wc-bril, gaat. ‘Wolf zit met een bril op de plee. Zo leert hij het A B WC!’.

Een tekst met veel korte zinnen en woorden zoals Vanden Heede dat zo goed kan, waarin ze spelenderwijs letters en woorden verweeft. Leerzaam maar niet educatief, als je begrijpt wat ik bedoel. De woorden en letters komen op een vaak heel originele manier terug in de tekeningen van Tolman: in de letterberg, het lettertapijt, het prachtige blauwe letterwoud waar Hond en Wolf doorheen dwalen, etcetera. Tolman tovert spannende en magische landschappen en taferelen tevoorschijn waarin ze speelt met spanning en afwisseling. Wolf is met zijn bek vol tanden te sullig om echt eng te zijn en Hond speelt de rol van intellectuele boekenwurm met verve.

Een gedurfd album waarbij de makers niet op de knieën gaan zitten maar het toch toegankelijk weten te houden. Tolman verraste de afgelopen tijd al vaker (bijvoorbeeld met het te weinig opgemerkt album Doei!), ze schuwt het experiment niet en ontwikkelt zich snel. Als ik in de penseeljury zat, zette ik dit boek vast op het lijstje. Grote Letterbos

 

 

 

Titel Boek:

De bril van wolf

Auteur:

Sylvia Vanden Heede

Illustrator:

Marije Tolman

Uitgever:

Lannoo

Kaft:
Tags : Dieren en natuurFantasielezenPrentenboekVoorleesboekwolf