close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Eekhoorns als lievelingsvoedsel

Reggie Naus Trubbel de trol Kinderboek
Ploegsma
Waardering: 7.5

Pepijn verhuist met zijn zusje en vader naar een huisje in het bos omdat de laatste een baan als boswachter heeft aangenomen in het Nevelwoud. Moeder is een jaar geleden overleden en ‘vader wist niet meer zo goed wat hij met zijn leven aan moest’. De kinderen staan niet te springen maar Pepijn ontdekt al snel de avonturen van het bos en voelt zich steeds meer thuis. Op een van de eerste nachten hoort hij een geluid en ontmoet een heuse trol. Trubbel blijkt een gezellig en vriendelijk monstertje en al snel raken ze bevriend, en kan zus Sanne het ook goed met de trol vinden. De opa van Trubbel is wat minder aardig en krijgt de vader te pakken en wil eindelijk wel weer eens een recept uit het mensbeestenkookboek maken.

Trubbel de Trol onderhoudt van het begin tot het einde. Naus schreef een lekker leesboek dat  eenvoudig van stijl en toegankelijk is. En dat is niet zo eenvoudig als het misschien klinkt. Naus houdt het simpel en haalt er niet teveel toeters en bellen bij, wat al te vaak in dit soort boeken gebeurt. De ironische ondertoon is goed getroffen en de spanning gedoseerd. Trubbel is een geloofwaardige personage. Al eet hij dan uit vuilnisbakken en zijn eekhoorns zijn lievelingsvoedsel, je gelooft zomaar dat je hem in het bos tegen kan komen.

De tekeningen van Kees de Boer verhogen de pret, ze hebben vaart en zijn grappig. In de prent waarop opa trol de boswachter bijna gaat verorberen, zit alles wat dit soort boeken zo leuk maakt. In tegenstelling tot wat vaak aangenomen wordt, is het aanbod van goede leesboeken voor kinderen in deze leeftijdscategorie vrij mager. Zeker als het gaat om boeken die ook jongens aanspreken.Trubbel de Trol mag met stip op de leeslijst.

 

Titel Boek:

Trubbel de trol

Auteur:

Reggie Naus

Uitgever:

Ploegsma

Kaft:
Tags : Dieren en natuurFamilieFantasiehumorjeugdboek