close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Een achteruitkijkspiegel voor de juf

Marit Törnqvist Marit Törnqvist presenteert Opmerkelijke Uitvindingen Prentenboek
Querido
Waardering: 7.0

De kinderboekenweek komt er aan, en een alfa als ik houd zijn hart vast met dit thema. Alles over wetenschap, natuur en techniek onder het motto ‘Raar, maar waar’, het is een schrikbeeld voor een recensent met een 3 voor natuurkunde. Ik ben bang bedolven te worden onder wetenschappelijke non-fictie werkjes waar ik me uiteraard met frisse tegenzin doorheen ga worstelen.

Gelukkig geeft een van de eerste boekjes die in dit kader verschijnt, al wat lucht. Marit Törnqvist presenteert opmerkelijke uitvindingen is een verzameling tekeningen waarin ‘raar maar ware’ uitvindingen worden getoond, in een soortement theatertje. Het begint met de spaghettislurper en vervolgens zien we onder andere de kijkjeindeklasspiegel, de zevenvliegeninéénklapper en de dikkebuikdrager. Meerdere aan elkaar gebonden vliegenmeppers, waarom eigenlijk niet. En een ondersteuning op wieltjes voor de zwangere vrouw kan best handig zijn, net als een achteruitkijkspiegel die de juf op haar hoofd kan monteren om te kijken of de kinderen wel opletten als ze sommen op het bord schrijft. Het zijn een soort cartoons in zwart-wit, in een retro-stijl getekend en vormgedragen en steeds als in een theatertje of circustent gepresenteerd.

Vooral de woorden zijn grappig: de grotebeurtborstel, het stortregenstortbad en de ruimteindebusenindetramrek. Heerlijke tongbrekers en lekker om hardop met elkaar uit te spreken. En dat kan, want er is een kwartet van en dat is eigenlijk veel geschikter dan een boek. In boekvorm begint het op de helft een beetje te vervelen. Er staan nogal wat uitvindingen in die handig zijn in het gebruik voor meerdere mensen tegelijk: de theevoortweepot, de handinhandwant, de samenwerkpen, triovool, samenindeschaduwsombrero etc. Daar valt eindeloos op te variëren maar is niet reuze inventief. Leuk basisidee maar teveel hinkend op dezelfde gedachten. Ik zou voor het kwartet gaan.

 

 

 

Titel Boek:

Marit Törnqvist presenteert Opmerkelijke Uitvindingen

Auteur:

Marit Törnqvist

Illustrator:

Marit Törnqvist

Uitgever:

Querido

Kaft:
Tags : humorKinderboekPrentenboekWeten en leren