close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Een beetje bang is leuk

Daan Remmerts de Vries Soms laat ik je even achter Prentenboek
Querido
Waardering: 8.0

Ik zat afgelopen jaar op de eerste rij bij de Middag van het Kinderboek waar Daan Remmerts de Vries live op het podium een groot schilderij maakte. Boeiend om te zien hoe hij te werk ging en inizchtelijk ook. Hij werkt met sjablonen, knipt en plakt, en tekent en schildert natuurlijk. Dat was nog maar 1 prent, in dit boek staan er veel, allemaal in zijn herkbenbare stijl. De sjablonen zijn er, die letterlijk eigenzinnig buiten de lijntjes gaan. Het bos en de omgeving is kleurrijk maar leidt niet af, de focus ligt op een sobere manier op de beer en het meisje.

Het verhaal begint met de titel: ‘Soms laat ik ‘m even achter’. Een schuchter meisje(blosjes op de wangen, waakzame blik) laat haar beer achter op een bospad en vertelt in korte zinnetjes wat ze doet en waarom en wat ze daarbij denkt. Cruciaal zinnetje: ‘En mijn beer, die mist me’. Daar gaat het ook pardoes regenen en dus probeert beer haar terug te vinden. Hij ontmoet andere beren met wie hij gaat dansen en jagen maar het moet niet te lang duren, ‘een beetje bang is leuk…en daarna vind ik beer weer terug!’. Dan zijn beer en zijn bazinnetje zo blij als ze nog nooit zijn geweest.

Een lief en subtiel verhaal met knappe wendingen, over de belevingswereld van een meisje waarbij haar perspectief prachtig is uitgewerkt. Zij neemt even afstand van de beer maar weet meteen dat hij haar mist. Remmerts de Vries speelt met een van de cruciaalste thema’s voor kleine kinderen: verlaten worden. Het meisje in dit boek is pro-actief en oefent daar uit zichzelf mee en de lieve manier waarop ze zichzelf een klein beetje in de maling neemt, is ontroerend.

Titel Boek:

Soms laat ik je even achter

Auteur:

Daan Remmerts de Vries

Uitgever:

Querido

Kaft:
Tags : beerDieren en natuur