close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Een bouwlustig volkje, die spoken

Séverin Millet Midden in de nacht, in mijn tuin... Prentenboek
Leopold
Waardering: 8.0

Midden in de nacht, in mijn tuin van de Fransman Séverin Millet (je ziet meteen dat hij van origine grafisch ontwerper is) is het waard om uit de gestage stroom van prentenboeken te lichten. Als de maker erin slaagt een spannend verhaal te vertellen zonder tekst, dan maak ik een kleine buiging. Dat is hier het geval. Midden in de nacht is het een drukte van belang in de tuin. We zien spookjes met kruiwagens bouwmaterialen aanvoeren en in korte tijd een tweetal huizen neerzetten, inclusief balkons, buitenstelsels en een enorme glijbaan. Een enorme gorilla en olifant kijken toe en helpen waar nodig een handje. Als het sein ‘KLAAR!’ is gegeven, stellen de spookjes zich in een rij op alsof ze applaus in ontvangst willen nemen om vervolgens in rap tempo de hele boel weer af te breken en de tuin in alle stilte en leegte achter te laten. Alsof er niks is gebeurd.

Misschien is dat ook wel zo. Het boek apelleert aan de nieuwsgierigheid van kinderen voor wat er in de nacht gebeurt in de sfeer van ‘zitten er spoken onder mijn bed’. Maar dan op een geestige en speelse manier waarin angst op geen enkele manier een rol speelt. De spookjes zijn grappige en actieve wezentjes, die zwevend een schoorsteen in elkaar zetten. Een vaardig collectief dankbaar gebruik maakt van de slurf van de olifant. Een boek om eindeloos in te verblijven, omdat er steeds andere dingen opvallen. Dat spookje met de snor of dat spookje in de vliegende schotel, en hey, daar heb je een spookhondje.

In de oorspronkelijke Franse versie is trouwens ‘volle maan’ onderdeel van de titel, een verwijzing die bij de Nederlandse uitgave van Leopold ontbreekt.

S

Titel Boek:

Midden in de nacht, in mijn tuin…

Auteur:

Séverin Millet

Uitgever:

Leopold

Kaft:
Tags : Prentenboekspoken