close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Een boze heks die mama komt vervangen

Het lag er al even maar ik was er nog niet aan toegekomen: IJskonijn van Rien Broere.  De titelfiguur is de verpleegster Gemma die als een boze heks het huis van de tweeling Anna en Thijs komt binnenstormen. De moeder van de tweeling, die op verschillende dagen geboren zijn, raakt zwaargewond na een auto-ongeluk en het is al snel een zootje in huis omdat blijkt hoeveel moeder eigenlijk deed. Van die nare Gemma moeten ze ineens allerlei klusjes doen en de sperziebonen zijn niet eens gaar. Vanwege de vitaminen, zegt Gemma. “Ik wist niet dat vitaminen zo hard zijn”, antwoordt Thijs.

Het verhaal is niet helemaal evenwichtig. De aanloop is nogal lang in verhouding tot de periode waarin ijskonijn Gemma de boek komt verstoren. De vooruitwijzingen aan het einde van sommige hoofdstukjes doen afbreuk aan de opbouw. Onnodige zinnetjes als: ‘ Als Thijs en Anna zouden weten wat er een paar dagen later gaat gebeuren, zouden ze in hun handen wrijven van plezier’. Niet doen, dat merken we vanzelf.

Toch is een heerlijk boekje en een aanrader voor beginnende lezertjes. De kracht van IJskonijn zit hem in de heldere zinnen en de grappige dialogen. Broere schets in klare taal vermakelijke situaties, zonder overbodige dramatiek en en met veel humor.

De illustraties van Riske Lemmens zijn verrassend komisch. Ze becommentarieert in haar tekeningen de verwikkelingen in het verhaal. Als moeder in het ziekenhuis in de kreukels ligt zien we haar in puzzelstukjes waar er een paar ontbreken of niet op hun plek zitten. De prent waarop het ijskonijn haar intrede doet en de kinderen op de bank zitten, zegt alles. Op deze manier voegen illustraties echt iets toe ook omdat ze een volwaardige plek krijgen, er is steeds een pagina voor ingeruimd.

Dit is het tweede boek van Broere over kinderen in de Verlegenstraat, een verbastering van de Franse schilder Fer Leger. In het eerste boek wordt Fleur genegeerd door haar nieuwe buurkinderen maar doet ze tegenover haar ouders alsof ze veel vrienden heeft. In dit boek speelt Fleur een bijrolletje. Een heel aardig concept dat een manier is om verhaallijnen heel lichtjes aan elkaar te verbinden. Het maakt in ieder geval nieuwsgierig naar het volgende boek dat waarschijnlijk zal gaan over Rik of Kim of een van de kinderen uit de Verlegenstraat die we nog niet kennen.

Titel Boek:

IJskonijn

Auteur:

Rien Broere

Illustrator:

Riske Lemmens

Kaft:
Tags : Familiejeugdboekmoederongeluktweeling