close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Een brave koning die aardig wil zijn

Francine Oomen Wat zou jij doen...als je koning was? Prentenboek
Querido
Sieb Posthuma
Waardering: 7.0

Ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Ingehuldigd’, tot 18 augustus in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, verschijnt er een prentenboekje rond het koningshuis: Wat zou jij doen…als je koning was? van Francine Oomen en Sieb Posthuma. Dan is het hopelijk weer even klaar met de koningshuisboeken. Misschien stond de opdrachtgever een ‘Hoe overleef ik het koningschap’  niet toe, dit is een variant erop. De naam van Francine Oomen staat leuk op het omslag, haar bijdrage is nihil en had in een brainstormpje van een kwartier door twee redacteuren verzonnen kunnen worden. De teksten omhelsen niet meer dan de repeterende vraag: ‘ Wat zou jij doen als je koning was?’  met antwoorden als ‘Ik zou aardig zijn!’,  ‘Ik zou verstandig zijn’  en ‘Ik zou behulpzaam zijn’. Het wordt nogal een brave koning dus die niet genoeg kan krijgen van zijn hermelijnen mantel. Je zou willen dat de aanstaande koning even uit de bocht vliegt, maar dat zit er niet in. Dezelfde vraag werd aan veel basisschoolkinderen in Nederland voorgelegd en die komen met origineler voorstellen dan Oomen: ‘Ik zou de hele dag chocola eten’ tot ‘Ik zou geen dieren meer laten vergassen en ik zou roken verbieden’.

Het draait natuurlijk om de tekeningen van Sieb Posthuma, die bijna altijd een feest voor het oog zijn, nu ook weer. Hij portretteert een onbevangen en licht naeve koning die als een soort Robin Hood opkomt voor het volk en vrede sticht. Met een hondje aan zijn zijde, deze keer geen Rintje. Typische Posthuma tekeningen met grappige details (Mr. Finney duikt ergens op)en zorgvuldige vormgeving (de motiefjes van het behang).

Met het thema van de tentoonstelling heeft Wat zou jij doen…als je koning was? niet heel direct te maken. Heel creatief en origineel is het niet, typisch een boekje dat in opdracht is gemaakt en dat er snel moest komen.

 

Titel Boek:

Wat zou jij doen…als je koning was?

Auteur:

Sieb Posthuma

Illustrator:

Francine Oomen

Uitgever:

Querido

Kaft:
Tags : koningPrentenboektentoon