close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Een creationistische versie van Het raadsel van….

Corien Oranje Het geheime logboek van topnerd Tycho Kinderboek
Columbus
Waardering: 7.0

Dit boek over evolutie zal op veel christelijke scholen als een revolutie worden ervaren.Toen Andries Knevel in het openbaar uitsprak dat hij was gaan twijfelen aan de letterlijkheid van het scheppingsverhaal, kreeg hij veel over zich heen. Zonder enige kennis van de reformatorische wereld valt dat bijna niet te begrijpen. Hoe kan je immers volhouden dat de aarde in zeven dagen is geschapen, gezien de huidige stand van de wetenschap? Schrijfster Corien Oranje en de christelijke wetenschapper Cees Dekker doen in Het geheime logboek van topnerd Tycho een moedige poging om christendom en evolutie, op een voor kinderen toegankelijke manier, met elkaar te verbinden. Darwin en God hoeven elkaar helemaal niet uit te sluiten, is de creatiionistische visie, waar Cees Dekker al jaren de boer mee opgaat.

Oranje vertelt een levendig en toegankelijk verhaal over Tycho die, zoals veel jongens, erg geïnteresseerd is in dinosaurussen en de ruimte maar daar steeds meer vragen bij heet. Zijn geleerde oom, die sterrenkundige (en gelovig)is, komt er op school over vertellen. Hij legt uit dat de oerknal en de evolutie het bestaan van een God niet uitsluiten, integendeel: God is de grondlegger van het hele masterplan. Deze opvatting (het creationisme) lokt natuurlijk veel discussie en weerstand uit maar is voor Tycho een uitkomst. Hoe cool is dat God alles heeft gemaakt, ook al die heelallen en het allereerste pantoffeldiertje.

Dat laatste is een verwijzing naar het vermaarde evolutieboek van Jan Paul Schutten. Topnerd Tycho is een creationistische versie van Het raadsel van alles wat leeft. Waar Schutten het nadrukkelijk openlaat, komen deze auteurs niet geheel los van het dogma. Ze kunnen het toch niet laten om de almacht van hun God als feit te presenteren. Dekker zegt in zijn slotwoord dat hij hoopt dat kinderen van het boek hebben geleerd dat, ook als ze alles van fossielen en dino’s weten, van harte in God kunnen gleoven. ‘Want hij heeft dat alles gemaakt’. Geen spoortje twijfel en dat voelt toch wat vreemd na het lezen van een boek waarin zoveel in twijfel wordt getrokken. Dit is al een hele stap voorwaarts maar ik gun de doelgroep dat ze zelf het antwoord op hun vragen mogen bepalen.

 

 

 

 

Titel Boek:

Het geheime logboek van topnerd Tycho

Auteur:

Cees Dekker

Corien Oranje

Uitgever:

Columbus

Kaft:
Tags : christendomevolutiejeugdboekKinderboekNon-fictiereligieVroegerWeten en leren