close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Een dag uit het leven van het jeugdjournaal

Jan-Paul Schutten Achter de schermen bij het NOS Jeugdjournaal Non-fictie
Kluitman
Katrien Holland
Waardering: 7.0

Er keken onlangs opvallend veel mensen naar een ‘achter de schermen’ uitzending ter gelegenheid van het 60 jarig bestaan van het grote mensen NOS-journaal. Het gaf een aardig beeld maar het was wel erg braaf; geen slaande deuren, weinig stress en geschreeuw. Mijn ervaring met nieuwsprogramma’s is toch net iets anders. Ook in het boekje dat Jan Paul Schutten ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan van het NOS Jeugdjournaal schreef, vallen geen krachttermen. Al geeft hij wel aardige voorbeelden van de hectiek en de dingen die er mis kunnen gaan.

Schutten beschrijft chronologisch een dag op de redactie van het Jeugdjournaal. Vanaf ’s ochtends zes uur, als de voorbereiding voor de ochtendeditie starten, tot bij de nabespreking van avondbulletin rond half zeven. Een ramp in Mekka, een schooldirecteur die geen vluchtelingenkinderen op zijn school zou willen en een gepland interview met Mainstreet. Zo’n dag. Het wordt inzichtelijk hoe een normale dag op de redactie verloopt. Er komt nieuws bij, er vallen onderwerpen af (de schooldirecteur met harde uitspraken over vluchtelingen, is verkeerd geciteerd in de krant) en er moet van alles gebeuren om de uitzending in de steigers te zetten. Teksten schrijven, graphics maken, filmpjes uit het buitenland beoordelen enz.

Tussendoor gaat Schutten in kaders in op de geschiedenis, bijzondere uitzendingen (MH 17), ingewikkelde keuzes en neemt en passant het incident met Tarik Z. mee. Een aantal presentatoren en medewerkers vertelt in kadertjes over hun blunders, hobbies en carriéres en daar komt opvallend weinig uit.

Het voorbeeld van een primeur is niet zo gelukkig gekozen want de uitspraak van Rutte uit het Jeugdjournaal die andere media haalde, was niet zozeer een scoop alswel een opmerkelijke uitspraak. Voor de rest heeft Schutten zijn zaakjes op orde, beschrijft hij op zijn bekende lichtvoetige en toegankelijke manier, de werkwijze van de redactie. Best interessant maar ook een beetje plichtmatig, alsof dit een opdracht was die hij nog even tussendoor moest doen. De keuze om slechts een enkele dag te beschrijven voelt magertjes en als een opzetje. Zeker omdat het om de dag gaat dat Mainstreet in de uitzending zit, de populaire boyband, over wie bij uitgeverij Kluitman ook boeken verschijnen.

De keuze om in dt boek met illustraties (van Katrien Holland) te werken is onbegrijpelijk. Een ‘Achter de Schermen boek’ schreeuwt om foto’s maar we worden opgezadeld met nietszeggende tekeningetjes die volstrekt niks toevoegen. Een miskleun, samen met de niet al te geslaagde vormgeving, met kaders die op een rare manier van de pagina’s aflopen.

Achter de schermen bij het NOS Jeugdjournaal geeft zeker een beeld over hoe deze popualire rubriek gemaakt wordt maar het had scherper en gedurfder en vooral liefdevoller gemogen.

Titel Boek:

Achter de schermen bij het NOS Jeugdjournaal

Auteur:

Jan Paul Schutten

Illustrator:

Katrien Holland

Uitgever:

Kluitman

Kaft:
Tags : Echt gebeurdKinderboekNon-fictie