close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Een dino-vader die in de toekomst kan kijken

Elle van Lieshout en Erik van Os Kees van Dijk Prentenboek
Lemniscaat
Jan Jutte
Waardering: 8.0

Vier dinosaurussen – niks bijzonders – heel gewoon – een vader en een moeder – een zoontje en een zoon. Die mededeling komt een keer of wat voorbij in dit boek, blijkbaar om de lezer bij de les te houden, die zouden eens gaan denken dat het ergens anders over gaat. Niet nodig, dit geestige dinoboek doet het werk zelf. Jan Jutte is in vorm en het schrijversduo, Van Lieshout en Van Os, levert bekwaam een degelijk verhaaltje op rijm af.

Dat verhaal gaat zoals gezegd over het dinogezin van Kees van Dijk dat vrolijk hun leventje leeft in Waterswijk. Vader Kees vertelt over de toekomst, wat volgens moeder Marie flauwekul is. Want waarom zouden er grote gebouwen ontstaan en beesten komen die op twee benen lopen? ‘Kom Kees, hou op, en haal geen gekke dingen in je hoofd. Geen dino hier op aarde die die flauwekul gelooft’. Mooiste zin uit het boek is als Marie na het urenlang vertellen van haar man over de toekomst, zegt tot besluit: ‘Nu stoppen Kees, want anders vind jij straks het wiel nog uit’. Versjes schrijven is een kunst waarbij de lat hoog ligt, sinds het werk van Annie M.G., die haar gouden pennetje aan Bette Westera heeft doorgegeven. Van Lieshout en Van Os, die we kennen van talloze goed gelezen maar vrij vlak geschreven kinderboeken, verrassen met dit onderhoudende en grappige verhaal. Ze bezondigen zich wel een paar maal aan het kunstmatig omdraaien van woorden om het rijmend te krijgen: sinds een jaar of tien miljoen (moet rijmen op doen) en: in de toekomst kijken kon (moet rijmen op verzon).

Die paar zwaktes zijn door de vingers te zien, vooral omdat de illustraties en de vormgeving bijzonder goed zijn. Lieve, lobbige dino’s en vooral mooie achtergronden en details die (al dan niet bewust) nogal eens verwijzen naar andere kunstenaars (Sieb Postuma, Miro). In de details toont zich de meester en in dit geval geven de extra’s het boek veel meerwaarde, waardoor steeds opnieuw voorlezen en andere dingen ontdekken, de moeite waard is.

Titel Boek:

Kees van Dijk

Auteur:

Erik van Os

Elle van Lieshout

Illustrator:

Jan Jutte

Uitgever:

Lemniscaat

Kaft:
Tags : dinosaurussenFamiliePoëziePrentenboekVoorleesboek