close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Een excentrieke neef

Leonard hoeft maar weinig te doen om de clientele van Hair Today, de kapsalon van zijn tante, het hoofd op hol te laten slaan. Zijn stylingadviezen slaan aan en de meeste middelbare vrouwen lopen met de jongen weg. Dat geldt wat minder voor de schoolgaande jeugd van het dorp waar Leonard vrij plotseling komt wonen nadat zijn moeder overlijdt. Een jongen met een onweerstaanbaar charisma, eigenzinnig en tegendraads tot en met. Leonard is een nicht als een paard en ventileert dat zeer authentiek en excentriek; hij kleedt zich en gedraagt zich zoals hij wil en als hem dat (vaak letterlijk) schrammen en butsen oplevert, dan is dat maar zo. Zijn nichtje Phoebe van 15 heeft het er niet gemakkelijk mee, zo’n vreemde snuiter die plotseling bij hen intrekt. Haar leven verandert honderdtachtig graden, door de komst van Leonard maar vooral nadat het lichaam van haar neef uit het meer wordt gehaald. Ze gaat op zoek naar de dader en vindt die ook. De zoektocht is niet heel spannend, het is al snel duidelijk wie Leonard heeft omgebracht. Het boeiende is vooral de omslag die de dood van haar neef bij Phoebe teweegbrengt. Haar irritatie slaat om in een gedrevenheid, ineens is Leonard het allerbelangrijkste dat er is en ze lijkt met haar zoektocht een soort van monument voor hem op te willen richten.

Lecesne schetst een merkwaardige wereld die ergens wat aan de films van John Waters (o.a. Hairspray) doet denken. De kapsalon is een vondst, het perspectief van Phoebe heel sterk en het boek houdt de aandacht goed vast. Beklemmend en tegelijkertijd geestig: vol met woordgrappen, gekke gedachtensprongen en geestige bespiegelingen. Uiteindelijk lijkt Lecesne zelf een beetje de draad kwijt te raken en ontspoort het verhaal. De schrijver roert erg veel thema’s aan (de scheiding van Phoebe’s ouders, problemen op school, vriendschappen, enzovoorts) die grotendeels onuitgewerkt blijven. In combinatie met een plot dat ronduit zwak is, levert dat een wat onevenwichtige roman op.

Voor zover ik heb kunnen nagaan is dit het debuut van James Lecesne en dat belooft veel. Er schort nogal wat aan dit boek maar het is in ieder geval eigenzinnig en in een bijzonder aantrekkelijke stijl geschreven. James Lecesne is betrokken bij een organisatie die jonge homoseksuelen met problemen probeert te helpen en vooral aan suicidepreventie doet. Iets van die activistische boodschap zit in de ondertoon van dit boek maar het is geen uitgesproken homoboek. Wel een emancipatoire roman die het opneemt voor mensen die anders zijn, die niet anders lijken te kunnen dan zichelf te zijn.

Een boek als dit wordt in Nederland doorgaans uitgegeven bij Querido of Lemniscaat maar opvallend genoeg verschijnt het bij Pimento Kinderboeken, een onderdeel van de Foreign Media Group. Op zich goed dat goede jeugdliteratuur steeds meer over verschillende uitgeverijen verspreid raakt maar Pimento mag iets zorgvuldiger zijn. De vertaling is niet denderend (veel stijlfouten), de titel is wat merkwaardig gekozen (oorspronkelijke titel: Absolute Brightness) er zitten slordigheden in de tekst (Bat Mitswa in plaats van Bar Mitswa) en ik vind het niet geheel logisch dat dit boek in de ‘Black Pimento Thriller’-reeks wordt uitgeven.

Titel Boek:

Het geheim van Leonard Pelkey

Auteur:

James Lecesne

Kaft:
Tags : homojeugdboekLiefde en vriendschapSchool