close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Een geschikt geschenk

Non-fictie voor de jeugd is hot, zei de directeur van het CPNB, bij de presentatie van de kinderboekenweek 2009. Daarom is voor de tweede keer binnen drie jaar een non-fictie auteur gevraagd het kinderboekenweekgeschenk te schrijven. De eer viel te beurt aan Jan Paul Schutten, de winnaar van de Gouden Griffel van vorig jaar en de man van Bibi Dumon Tak, een non-fictie schrijfster die twee jaar geleden deze taak op zich nam.

In De wraak van het spruitje probeert Schutten een manier te vinden om het verreweg meest gehate voedsel door kinderen toch populair te maken. Hoe brengen we het spruitje aan het kind? Schutten gaat bijna als een onderzoeksjournalist te werk en onderzoekt waarom het spruitje niet lekker is en hoe het in de markt te zetten is. Hij eet met twee kinderen bij een sterrenrestaurant eten en gaat langs bij o.a. de McDonalds en de universiteit van Wageningen en komt uiteindelijk terecht bij kok Pierre Wind die een spruitjesburger samenstelt die op kinderen wordt getest. Het is een vermakelijke zoektocht waarin we van alles aan de weet komen over voedsel, smaak maar ook over de markt en marketing. De spruitjesburger wordt getest op kinderen waarbij ze enigszins in de maling worden genomen. Bij de presentatie van het boekje heb ik de burger mogen proeven, hij bestaat echt!

Een leuk en grappig boekje en een heel geschikt kinderboekenweekgeschenk waarbij je nou eens niet het gevoel hebt dat de auteur zich moest beperken. Minder te spreken ben ik over de illustraties van Taufiq de Water die nogal zwaarmoedig en duister zijn en niet matchen met dit leuke en lichtvoetige boekje

Titel Boek:

De wraak van het spruitje

Auteur:

Jan Paul Schutten

Kaft:
Tags : etenKinderboekkinderboekenweekgeschenkNon-fictieWeten en leren