close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Het onheil komt het boek binnen gewandeld

Lane Smith Een geweldige dag Prentenboek
Hoogland & Van Klaveren
Berd Ruttenberg
Waardering: 8.0

Het gaat goed totdat het verkeerd gaat, in Een Geweldige Dag van Lane Smith. Het onheil komt letterlijk het boek binnen gewandeld en daarna is niets meer hetzelfde. Het lijkt een fijne dag te worden in de tuin rond het huis van Bert. Poes ligt in de zon, hond gaat in bad, de vogels en de eekhoorn krijgen te eten. Niks aan de hand, iedereen blij en tevreden: het was een geweldige dag.

Dat is de repeterende zin in dit prentenboek. Het was een geweldige dag totdat de nadruk plotseling op het woordje ‘was’ komt te liggen. Beer verschijnt op het toneel en die heeft weinig ontzag voor de anderen. Hij ontfermt zich over het zaad, de maïskolf en pikt het badwater en de zonnestralen in. Bedeesd kijken de anderen toe hun geweldige dag nog steeds een geweldige dag is, maar dan voor Beer.

Een doeltreffend verhaal waarin een kleine gebeurtenis grote gevolgen heeft en de lezers in lichte verwarring achter laat. Want bij wie ligt de sympathie, bij Beer of bij de andere dieren? Het is slim om van Beer geen monster te maken maar een soort Baloe, een goedmoedige baas die volop geniet van de kansen die hem geboden worden. Hij doet niks verkeerd en waarom zou hij geen geweldige dag mogen beleven?

Van Lane Smith werden o.a. Het is een boek en het recente Waar is mijn kudde? in het Nederlands vertaald. In het laatste boek voelde de tekst wat overbodig en stond deze niet mooi op de pagina’s. In Een Geweldige Dag is dat dik in orde en lijkt er juist veel aandacht aan gegeven. De zinnetjes springen mooi in en zijn in kleur afgestemd op de prenten. Fraaie, realistische illustraties in een collage-retro stijl in rustige kleuren waarin de broeierigheid van deze zomerse dag sterk overkomt. Het volume van de beer is slim ingezet, hij neemt letterlijk en figuurlijk alle ruimte in en past vaak niet op de pagina. De prent waarop hij in één hap een maïskolf verorbert en eekhoorn geschrokken wegrent, is prachtig. Een sterk prentenboek waarin verhaal en prenten elkaar in alles aanvullen.

Tags : Dieren en natuurLiefde en vriendschapPrentenboekVoorleesboekzomer