close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Een grafische klassieker over thuis komen

Leonore Klein Henri gaat naar Parijs Prentenboek
Gottmer
Edward van de Vendel
Saul Bass
Waardering: 8.0

Henri gaat naar Parijs is een klassieker uit begin jaren zestig die nu voor het eerst in Nederland wordt uitgegeven. In een prachtige oranje uitgave waarmee je zo kan gaan staan zwaaien bij wedstrijden van het Nederlands elftal. De maker heet Saul Bass, een Amerikaanse graficus die in 1996 overleed, die bekend werd met het ontwerpen van vooral logo’s en filmposters (waaronder die van Vertigo en The West Side Story). Die grafische stijl is duidelijk terug te vinden in dit prachtige prentenboek waarvan de tekst voor rekening komt van Leonore Klein, in de vertaling van Edward van de Vendel.

Het verhaal is eenvoudig. Een jongen uit een dorp droomt van de grote stad en besluit zijn droom waar te maken. Hij gaat op pad en als hij stopt voor een middagdutje, legt hij zijn potlood onder de boom, met de punt in de richting van Parijs, zodat hij weet welke route hij moet volgen. Een vogeltje gaat met het potloodje aan de haal met als gevolg dat Henri terugkeert in zijn woonplaats, zonder dat hij het doorheeft. Parijs heeft veel weg van zijn dorpje, ook al om dat alle dorpsbewoners vandaag naar de hoofdstad zijn gegaan, denkt Henri. Een kleine cirkelvertelling over dromen van de grote wereld en over je ergens thuis voelen. ‘Het is fijn om jullie weer te zien maar weten jullie wat? Ik voel me net zo thuis in Parijs als in Reboul’, zegt Henri na terugkomst tegen zijn ouders. Thuis is misschien wel waar de mensen wonen waar van je van houdt. Niet voor niks eindigt het boek met in grote letters het woord THUIS.

De prenten zijn weergaloos van kleur en opbouw. Soms eenvoudig, dan zie je alleen de benen van de vrienden van Henri, soms spannend en intrigerend zoals het grote bos waar het kleine witje huisje van Henri in staat. Bass geeft lang niet alles weg waardoor er veel bij te bedenken valt. Het is knap om de vrij strakke vormen niet abstract te laten zijn.

Een goed idee om dit boek opnieuw, en nu ook in Nederland, uit te geven. Henri gaat naar Parijs is een tijdloos boek, al voelt het zeker klassiek aan, maar het is nergens gedateerd en past eigenlijk goed in deze tijd. Een verplicht voor liefhebbers van grafische vormgeving maar ook een geschikt boek om kinderen met andere vormen van illustrateren te laten kennis maken. Kinderen die onder de indruk waren van de boeken van Blexbolex, zullen hier ook zeker van genieten.

Titel Boek:

Henri gaat naar Parijs

Auteur:

Leonore Klein

Illustrator:

Saul Bass

Vertaler:

Edward van de Vendel

Uitgever:

Gottmer

Kaft:
Video description:

Klassiek grafisch prentenboek uit 1962 van Saul Bass.

Tags : Andere landengrafischPrentenboekstad