close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Een hond kiest zijn eigen baasjes

Je zult maar de neef van Edward van de Vendel zijn. Dan woon je in Canada en als je schrijvende oom uit Nederland komt logeren, loopt er een hond aan. Dat is op zich  niet uitzonderlijk. Bijzonder is wel dat je later een pakketje uit Holland krijgt met het boek Toen kwam Sam waarin het avontuur met de hond tot een fantastisch verhaal is verwerkt. Een ontroerend boek om in één grote aai uit te lezen.  

Van de Vendel maakte onder andere op Facebook al melding van de hond die plotseling verscheen tijdens zijn bezoek aan Canada. Hij heeft die gebeurtenis verwerkt tot een verhaal waarin de jongen Kix, samen met zijn zus, in korte tijd zeer gehecht raakt aan een hond die het erf op komt lopen. Sam blijkt van de zoon van de buren te zijn, die in de gevangenis zit. De buren verzorgen hem slecht en Sam laat duidelijk merken voor welke baasjes hij kiest.

Alles klopt aan dit boek. De sfeer, de beschrijvingen, de emoties. Ieder zinnetje is raak. In no-time houd je van de hond, van Kix en zelfs een beetje van de foute zoon van de boze buurman. De climax is adembenemend spannend en kent een slot dat niet anders had kunnen zijn. Van de Vendel boort diepere lagen aan zonder belerend of sentimenteel te worden. Kix is uiteindelijk de meest wijze die de volwassenen moet uitleggen hoe het zit  Maar hij is al snel daarna ook nog steeds een kind dat uit Kapitein Onderbroek wil worden worden voorgelezen.   

Het enige minpuntje is wat mij betreft de illustraties, in dit geval nogal plichtmatige schetsjes van Philip Hopman die weinig toevoegen. Het is een misverstand dat in 8+-boeken zonodig illustraties moeten staan. In dit geval staat er op de laatste pagina een foto van de auteur met de hond waar het om gaat. Hij lijkt niet op de hond in de tekeningen en natuurlijk is het slechts gebaseerd op de werkelijkheid, toch gaat het om die hond uit Canada.

Los van dat gekniesoor is dit een 8+-boek waarvan er maar af en toe één verschijnt. Van de Vendel levert veel werk af en het meeste daarvan is leuk, goed en origineel. Maar als Van de Vendel er echt even voor gaat zitten en vanuit zijn hart schrijft, dan is hij misschien wel de beste jeugdboekenschrijver die ons land op dit moment kent.

Titel Boek:

Toen kwam Sam

Auteur:

Edward van de Vendel

Illustrator:

Philiip Hopman

Kaft:

Tags : jeugdboek