close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Niemand die nog in zijn vacht kriebelt

David Cirici Een hondenleven Kinderboek
Ploegsma
Gerard de Viet
Waardering: 7.0

Volgens de achterflap heeft dit boek alles in zich om een klassieker te worden en wordt de vergelijking gemaakt met War Horse en Alleen op de wereld. Het boek van de Catalaanse schrijver David Cirici stamt uit 2013 en werd veel bekroond en vertaald.

De hond Mos raakt zijn baasjes kwijt als hun huis bij een bombardement in de Tweede Wereldoorlog wordt verwoest. Weg zijn de kinderen met wie hij speelde. Niemand meer die zijn naam roept, die met hem speelt en in zijn vacht kriebelt.

Vanuit het perspectief en de zintuigen van de hond maakt de lezer deze fatale dag mee. Honden zijn niet goed in kleuren herkennen maar Mos denkt dat er een rode gloed was. Hij lag onder het bed dat hem heeft beschermd. ‘Ik had een snee in mijn oor en een van mijn poten deed pijn. Ik likte eraan. Het smaakte naar bloed en gruis’. Geur speelt uiteraard ook een cruciale rol, al meteen in de eerste regel als Mos een ‘vleugje Janinka’. De zoektocht naar zijn voormalige baasjes speelt het hele verhaal door. De kans dat ze nog leven is niet waarschijnlijk maar de geuren brengen hem af en toe in verwarring en geeft een sprankje hoop.

Mos wordt met andere honden verhandeld en komt uiteindelijk in het leger terecht waar een fijngevoelige soldaat zich over hem ontfermt. Een wat slepend verhaal dat pas vaart krijgt als soldaat Pavel met Mos en een andere hond in zijn oude buurt gaat wonen. De ontknoping kan natuurlijk maar één kant op en dat gebeurt dan ook. De hereniging is ontroerend maar het zijn vooral de zintuiglijke waarnemingen van de hond die het boek iets extra’s meegeven. Dat geldt ook voor de overpeizingen van Mos over het contact met mensen: ‘Het is ongelooflijk hoeveel honden en mensen elkaar te zeggen hebben dan niet toch niet met elkaar kunnen praten.’ Het blijft gissen of je de ander goed begrijpt. Maar dat er sprake is van liefde en een band, dat is overduidelijk, en die gaat twee kanten uit.

Een hondenleven voelt niet direct aan als een klassieker, ook omdat het stilistisch niet ijzersterk is. Maar het is geen onaardige novelle over oorlog en de band tussen mens en dier met een paar rake passages en een onmisbaar happy end.

 

Tags : Dieren en natuurFamiliehondKinderboekLiefde en vriendschapOorlog en misdaadwoII