close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Een huid van steen

Voor je het weet gebeurt er iets onaangenaams met je huid in Reckless van Cornelia Funke. De Kleermaker heeft zijn naam te danken aan het feit dat hij kleren maakt van mensenhuid. Vos, de geliefde van hoofpersoon van Jacob, verwisselt regelmatig haar mensenhuid voor een vacht. En dan is er nog de stenen huid, waar het grotendeels omdraait in dit boek. Will, de broer van Jacob, is langzaam aan het verstenen. Hij wordt een ‘goyl’, een van de groepen die in de wereld achter de spiegel, en nog een bijzondere ook want zijn huid is van jade.

Reckless begint fascinerend en spannend. De broers Jacob en Will zijn al een jaar hun vader kwijt en dat heeft wellicht te maken met de spiegel op zijn werkkamer. Jacob besluit het verboden gebied te betreden en komt in een wereld terecht vol fantasyfiguren. Een Zwarte Fee, een koningin, enge larven en tal van andere merkwaardige types. Zo’n wereld met geheel eigen regels, krachten en magische mogelijkheden.

Jacob geniet ervan maar het gaat mis als zijn broer Will ook een speler wordt in die wereld. Hij is langzaam aan het verstenen en dat betekent dat hij zijn menselijke gevoelens en trekken kwijt raakt. Niemand kan meer iets voor hem doen maar dan is er buiten Jacob gerekend. ‘Als dat waar was, had hij straks geen broertje meer. Niet in deze wereld, niet in die andere.’ Jacob zet alles op alles om zijn broer van de ondergang te redden, samen met zijn vriendin Vos en verpleegster Clara, de geliefde van Will uit de gewone wereld die de oversteek ook maar heeft gemaakt.

In deze wereld kon je altijd wel weer naar iets op zoek, verzucht Jacob ergens. Hij is in opdracht van een vorstin ook nog bezig het uurglas te zoeken, waarmee de tijd geregeld kan worden. Hij voert een strijd tegen de tijd die zijn broer fataal kan worden. Op zijn weg ontmoet hij uiteraard veel tegenstand en tegenslagen maar het laat zich niet moeilijk raden hoe het afloopt.

Cornelia Funke heeft inmiddels zo’n grote status als jeugdboekenauteur dat haar boek in verschillende landen op hetzelfde moment wordt gelanceerd. Het is een event waar nog net niet de deuren van de boekwinkels voor open gaan ’s nachts. Voor Reckless was al die bombarie niet nodig geweest want de roman is maar half geslaagd. Deze  fantasyroman moet het vooral hebben van de magische gebeurtenissen en personages. Wat dat betreft trekt Funke alle registers open en is er ook best veel te genieten.

Een fantasyroman is vooral een prettige ervaring als er sprake is van gelaagdheid. Dat maakt de boeken over Harry Potter zo sterk. Het moet meer zijn dan een optelsom van aardig bedachte merkwaardige figuren. Daar gaat Reckless nat. Het gevoel dat dit alles ergens toe leidt, is er niet. Er zijn teveel losse flodders, er gebeurt teveel ‘om niet’ of om het effect. Reckless kent wel spanning maar omdat de urgentie en finesse ontbreken, gaat het niet sidderen. Funke doet een halfslachtige poging om in de voetsporen van J.K. Rowling te treden. Ze combineert de gewone wereld met een fantasyrijk en laat opzichtig de mogelijkheid open om met een vervolg te komen. Dat moesten we maar uit haar hoofd praten. Ze kan zoveel beter dan dit.

 

Titel Boek:

Reckless. Achter de spiegel

Auteur:

Cornelia Funke

Vertaler:

Esther Ottens

Kaft:
Tags : Fantasiejeugdboekmagie