close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Een jongensvriendschap die uit de hand loopt

Herman van de Wijdeven Zoals het gebeurd is Jeugdboek
Manteau
Waardering: 8.0

Bent merkt  dat zijn boezemvriend Joeri afstand van hem neemt. Dat heeft te maken met de komst van een nieuwe jongen in de klas over wie Bent nogal lacherig doet vanwege zijn hoge stem. Dat is een misrekening, hij lijkt zijn beste vriend kwijt te raken aan Finn, ‘de nieuwe’. Bent staat erbij en kijkt ernaar en moet toezien hoe de nieuwe jongen ingewijd wordt in hun exclusieve geheimen. Had Bent zijn mond, maar gehouden maar hij kan zijn woorden niet terug draaien. De knetterende spanning tussen Bent en Joeri loopt op, de jongens dagen elkaar uit, drijven het op de spits en het gaat gruwelijk mis. Spelletjes die vroeger grappig waren, zijn plotseling bloedserieus en gaan bijna letterlijk over leven en dood.

Van de Wijdeven kiest voor een niet eenvoudige structuur die even moet wennen maar gaandeweg valt het op zijn plek. Hij laveert tussen de gebeurtenissen van nu, een paar dagen, een paar weken en een paar maanden geleden. Op die manier ontstaat een subtiele reconstructie van het drama. De broeierige en suggestieve sfeer doet denken aan het werk van Bart Moeyaert, net als het thema trouwens. Een jongensvriendschap die totaal uit de hand loopt als het vertrouwen op de proef wordt gesteld.

Het einde is wat melodramatisch en de weersomstandigheden worden wel erg vaak en suggestief aangehaald maar dat neemt niet weg dat de spanning tot het einde in tact blijft. Zoals het gebeurd is is het debuut van Herman van de Wijdeven, een Nederlandse Belg die acteur is maar vooral toneelteksten schrijft. Een boek dat dreigt onopgemerkt te blijven en dat is jammer. Een verborgen pareltje is misschien wat overdreven maar het is een bijzonder en goed boek dat na blijft sudderen in de hersenpan. Iemand om in de gaten te houden dus.

Titel Boek:

Zoals het gebeurd is

Auteur:

Herman van de Wijdeven

Uitgever:

Manteau

Kaft:
Tags : doodjeugdboekLiefde en vriendschapRuzie en pestenzomer