close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Een kroningsproject dat wel gelukt is

Dolf Verroen Waar is de kroon?! Prentenboek
Leopold
Thé Tjong-Khing
Waardering: 7.5

De beslissing van onze koningin om haar abdicatie pas in zo’n laat stadium bekend te maken, heeft de nodige stress veroorzaakt. Plotseling moesten er boeken gemaakt en liederen geschreven. Die stress leverde broddelwerkjes op zoals het eerder besproken Een kroontje voor prinsje Alexander (waarover ik las dat kleine kinderen ook niet snappen waarom de prinsesjes als poppen zijn afgebeeld) en het koningslied dat zonodig met het halve volk moest worden geschreven, met alle gevolgen vandien. Dolf Verroen en Thé Tjong-Khing hebben al meerdere troonswisselingen in hun lange leven meegemaakt dus raken niet zo snel van de leg. Met zijn tweeën maakten ze in korte tijd het alleraardigste prentenboekje Waar is de kroon?! over de echte Beatrix, Willem -Alexander en Maxima.

Als de nog altijd kwieke Beatrix haar zoon meedeelt dat het moment is gekomen, blijkt dat de kroon hem niet past vanwege zijn enorme krullenbos. Snel naar de goudsmid om hem te vermaken maar dan raakt de kroon zoek. In de grote paniek zoekt de hele hofhouding mee en snelt Willem Alexander zich naar de plekken waar hij met de prinsesjes was, zoals de speeltuin, kermis en atrracties. Dat geeft Tjong-Khing de mogelijkheid om zich uit te leven op tekeningen van circusdieren en attracties.

Het verhaal is leuk, ook niet meer dan dat, en de eenvoudige ontknoping is niet al te ver gezocht. Een eind goed, al goed verhaal waar weinig mensen wat op tegen kunnen hebben. Het is altijd gevaarlijk om bestaande mensen te tekenen maar dat gaat Tjong-Khing redelijk af. Al is de minst gelukte prent op de cover gezet. Nou ja, dan valt de rest alleen maar mee. Voor wie de behoefte voelt om iets aan te schaffen dat met de troonswisseling te maken heeft: de W van Waar is de kroon?!

 

Titel Boek:

Waar is de kroon?!

Auteur:

Dolf Verroen

Illustrator:

Thé Tjong-Khing

Uitgever:

Leopold

Kaft:
Tags : KinderboekkoningLiefde en vriendschapPrentenboekprinsprinsesVoorleesboek