close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Een kwibus in de spiegel

Mark Janssen Raar Prentenboek
Lemniscaat
Waardering: 7.5

Er zijn geweldige youtube-filmpjes waarop dieren te zien zijn die in een spiegel bekijken Ze schrikken, steken een pootje uit of worden kwaad op die rare kwibus. Mark Janssen speelt in zijn nieuwe prentenboek met dit gegeven. Een bonte verzameling dieren reageert op heel verschillende manieren op het eigen spiegelbeeld. Een leguaan wil niks met die chagrijnige lelijkerd te maken hebben, terwijl de leeuw die knapperd in de spiegel wil zoenen.

Het beeld kantelt als olifant per ongeluk aan de zijkant gaat staan en ineens heel veel poten heeft. De prenten worden vreemder en dat wordt ook benoemd. ‘Het werd gekker en gekker’ staat er letterlijk in. De pauw beweert dat het niet gekker kan waarop het nijlpaard het tegendeel aantoont.

Het eenvoudige idee is consequent maar niet heel verrassend uitgewerkt. Telkens weer een dier dat zichzelf tegenkomt, totdat er iets gebeurt waardoor de boel letterlijk en figuurlijk in duigen valt. Mark Janssen maakte  indruk met zijn tekstloze prentenboeken waarbij het met de Kinderboekwinkelprijs bekroonde Eiland het voorlopig hoogtepunt vormde. Raar steekt daar een beetje bleekjes bij af. Het is niet gek omdat het wordt opgeschreven. Dat beoordelen peuters zelf wel en het valt eigenlijk ook wel mee. Het had wat mij betreft nog veel vreemder en kolderieker gemogen, daar leent de spiegeling zich bij uitstek voor.

De tekeningen zijn fraai, vooral door de grootte van de dieren en het spel met de spiegeling. Met de cover wordt meteen een van de mooiste beelden wegggeven. Het lijkt aanvankelijk alsof het boek zelf een rol speelt door de openingszin ‘op een dag aan het begin van dit boek’, waarin de tweede prent nog even op wordt teruggegrepen. Daar blijft het bij en dat is onbevredigend.

Pluspunt is dat Mark Janssen steeds nieuwe dingen uitprobeert en dat valt alleen maar te prijzen. Op Facebook toonde hij voorproefjes van bijzondere zwart-wit tekeningen voor een nieuw boek, geïnspireerd op een bezoek aan Nepal. Die maken heel nieuwsgierig.

 

Tags : Dieren en natuurillustratiesPrentenboekVoorleesboek