close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Een liefdesverklaring aan Curaçao

Sjoerd Kuyper De Duik Prentenboek
Lemniscaat
Sanne te Loo
Waardering: 8

‘O jij bent mijn eiland, mijn lief, ik vaar naar je toe in een brief.’ Dat eiland is Curaçao, waar Sjoerd Kuyer na een verblijf enkele jaren geleden (waarover hij zo prachtig schrijft in Kwaaie verhalen van liefde) zijn hart aan heeft verpand. De duik is te lezen als een liefdesverklaring aan het eiland. Kuyper vertelt een familiegeschiedenis in 1001 fragmenten.Hij schetst in een bont palet van film- en toneelscènes, dagboekfragmenten, brieven en gedichten (maar ook een libretto, monologie intérieure, een sms, een mop en zelfs een stripverhaal) hoe het de voorouders van Roly is vergaan. Het valt niet mee om de lijn van het verhaal vast te houden maar wie zich mee laat deinen op de golven van Kuypers fantasie, krijgt uiteindelijk weer vaste grond onder de voeten.

De pontjesbrug in Willemstad staat centraal. Wie daar op de goede plek vanaf duikt, heeft de kans om in het verleden terecht te komen. Roly reist met zijn vader verschillende malen terug, waarover hij met niemand mag praten, zelfs niet met zijn beste vriendin Mila. De vader Roly gaat op een gegeven moment alleen en komt niet meer terug, tot woede van zijn moeder die denkt dat hij haar heeft verlaten. Roly gaat met zijn moeder naar Nederland en schrijft uiteindelijk in brieven aan Mila over zijn grote geheim: zijn vader die ergens in het verleden rondzwerft.

Het magische avontuur past door de veelheid van stijlen perfect bij de rommelligheid en vrijheid van Curaçao en haar bewoners. Voor de nieuwe schare fans die  Kuyper pas ontdekt hebben bij Hotel de Grote L zal het even wennen zijn. Maar ook dit is Sjoerd Kuyper, of misschien is dit wel vooral Sjoerd Kuyper. Een schrijver die zich niet laat vastpinnen en niet voor de gemakkelijke weg kiest. In zijn kielzog neemt Kuyper de illustratrice Sanne te Loo mee, die boven zichzelf uitstijgt en de warmte en kleurrijkheid van het eiland weet te vangen in toegankelijke en veelzijdige prenten. Te Loo is voor dit boek naar de Caraïben afgereisd en dat betaalt zich uit. Haar talent was al zichtbaar in een paar prentenboeken maar met deze sprekende kleurenpracht breekt ze definitief door.

Uiteindelijk gaat het natuurlijk allemaal om verbeelding. Durf je te geloven dat je in het verleden terecht komt als je onder de Pontjesbrug doorzwemt of geloof je alleen wat je waarneemt? Kuyper laat het een van de personages zo zeggen: ‘Mijn vrouw is een schat maar het lijkt alsof er een brievenbus over haar hoofd is gezakt, ze kan alleen door de gleuf naar buiten kijken en gelooft alleen wat ze ziet’.

 

Tags : Andere landencuracaojeugdboekPoëziePrentenboekprijs