close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Een meervoudige ontdekkingsreis

Marleen Nelen Hertz. De zoektocht van Finn Revel Jeugdboek
Querido
Waardering: 8.0

Met de roman Hertz is de Vlaamse schrijfster Marleen Nelen overgestapt naar uitgeverij Querido, nadat ze een viertal, niet onopgemerkt gebleven, jeugdboeken via uitgeverij Davidsfonds uitbracht. Het boek heeft als ondertitel ‘de zoektocht van Finn Revel’ en is geïnspireerd door de dagboeken van de Noorse ontdekkingsreiziger Fridtjof Nansen die halverwege de negentiende eeuw met een zelfgebouwde boot de Noordpool probeerde te bereiken.

Hertz is een historische avonturenroman in een psychologische bedding. De vader van Finn is een onrustige avonturier die moeder en zoon lange periodes thuis achter laat. Moeder is een begaafd pianiste die voor haar zoon een toekomst achter het klavier in gedachten heeft. Finn zelf belandt logischerwijze in een loyaliteitsconflict en wil zijn pianospel niet verwaarlozen maar is tegelijkertijd gefascineerd door de zoektotcht van zijn vader. Hij ontmoet een paar interessante vrienden van wie eigenheimer Aage zich heeft bekwaamd in het bouwen van een telegraaf. Middels morse probeert Finn contact te krijgen met zijn vader en hij lijkt daarin te slagen. Als zijn moeder steeds zieker wordt, gaat Finn met een eigen boot op zoek naar zijn vader. In een notedop het verhaal van een nogal lijvige roman die aan kracht had gewonnen door hier en daar sneller tot de kern te komen.

Nelen is een vaardig schrijfster en het is niet onlogisch dat ze door Querido is opgepikt. Hertz is een degelijke roman, meer nog geschikt voor techneuten dan liefhebbers van historische boeken, waarin de interesse en argwaan rond nieuwe ontwikkelingen wordt geschetst. Het gaat over kristaldetectoren en elektroden maar Nelen houdt het begrijpelijk en toegankelijk. De onvoorstelbare zeiltocht over zee, waarbij de jongens ontsnappen aan piraten, blijft geloofwaardig.

Hertz is een gelaagd boek over een ontdekkingsreis: Finn ontdekt nieuwe technieken, hij komt achter de waarde van vriendschap en ontdekt bovenal dat hij een zelfstandig individu is en zijn levensloop niet moet laten afhangen van de wensen van zijn ouders.

Titel Boek:

Hertz. De zoektocht van Finn Revel

Auteur:

Marleen Nelen

Uitgever:

Querido

Kaft:
Tags : historiejeugdboekoudersSpanning en avontuurtechniekVroeger