close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Een merkwaardige combinatie van chicklit en pure horror

Jennefer Mellink Gebroken Jeugdboek
Clavis
Waardering: 6.5

Af en toe speelt de discussie weer hoe hard en heftig jeugdboeken kunnen en vooral mogen zijn. Bijvoorbeeld rond het verschijnen van Zwarte Zwaan en meer recent bij Bunkerdagboek van Kevin Brooks, dat door recensentens een van de duisterste en hardste jeugdboeken ooit werd genoemd. Aan dat rijtje mag Gebroken worden toegevoegd, het debuut van de Nederlandse Jennefer Mellink worden toegevoegd. Op de site van Mellink staat een lieflijke foto van de auteur en de vermelding dat ze van haar hondjes houdt en van lezen, koken en reizen. En ze heeft dus een meedogenloos en keihard boek geschreven dat in de verte doet denken aan de affaire Dutroux.

Anna wordt op haar verjaardagsfeest door een onbekende verkracht op haar slaapkamer. Tijdens haar eenzame zoektocht naar de dader, ze licht niemand in over het misdrijf,  wordt het nog erger, veel erger. Ze wordt ontvoerd en opgesloten in een verlaten landhuis waar ze aan een paal wordt vastgebonden en stelselmatig verkracht. Ze krijgt nauwelijks te eten en drinken en lijkt stervende maar weet uiteindelijk haar belager te overrompelen en thuis te komen. Samen met haar beste vriendin gaat ze opnieuw op jacht naar de dader en die vindt ze ook maar het loopt allemaal heel anders dan verwacht. Zowel voor Anna en haar vriendin als voor de lezer. Het boek was al hard en heftig maar Mellink deinst er niet voor terug er aan het slot nog een paar flinke scheppen bovenop te doen.

Vooropgesteld: Gebroken is een beklemmend en gedurfd boek dat lange tijd in het hoofd blijft rondspoken. Dat maakt het nog geen goed boek want daarvoor is de stijl te matig, bij vlagen erg tuttig en kinderlijk. Terwijl de passages over de ontvoering en eenzame opsluiting, geschreven van uit (dagboek)perspectief van de dader niets ontziend en keihard zijn. Mellink kruipt overtuigend in het hoofd van een psychopaat die zijn lusten en machten botviert, en daar van geniet. Het verschil tussen beide verhaallijnen (dat van Anna en dat van de dader) is zo groot dat het ongemakkelijk leest. Er ontstaat een merkwaardige combi van chicklit en pure en toch wel levensechte horror.

De thriller-opbouw is in orde, er zijn zo’n vier mannen die in aanmerking komen als dader en het blijft tot het einde onduidelijk en spannend wie deze doodenge idioot is. De verklaring voor zijn daden is acceptabel maar komt ook wel wat uit de lucht vallen en had meer uitwerking verdiend.

Een boek met twee gezichten dus waar heel wat op aan te merken valt maar al met al een zeer opvallend debuut is.

Titel Boek:

Gebroken

Auteur:

Jennefer Mellink

Uitgever:

Clavis

Kaft:
Tags : jeugdboekSpanning en avontuurthriller