close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Een moeilijke jeugd bestaat

Phil Earle Billy Jeugdboek
Callenbach
Hilke Makkink
Waardering:

Being Billy is de oorspronkelijke titel van dit debuut van de Britse schrijver Phil Earle. Mooie titel: hoe is het om Billy te zijn, om een jongen te zijn die een groot deel van zijn jeugd in een tehuis doorbrengt? Billy is onhandelbaar, slaat er op los, drinkt ondanks zijn jeugdige leeftijd veel en noemt hulpverleners consequent ‘de klootzakken’. Een en al agressie die jongen, een handgranaat in voortdurende staat van ontploffing. Bij een pleeggezin is het volledig uit de hand gelopen en het contact met zijn biologische moeder is vrijwel onmogelijk.

Tot zover de beschrijving van een standaard verhaal over het uitzichtloze leven van een probleemjongere. Maar Billy is veel meer. Billy is namelijk ook de broer van een tweeling, een jongen en een meisje die hun hele leven al samen met hem in een tehuis wonen. Zij vertrouwen volledig op hun oudere broer en zijn van hem afhankelijk. Hij gaat voor ze door het vuur en laat zien dat hij wel degelijk liefde, inlevingsvermogen en empathie bezit. De auteur slaagt er in deze milde verhaallijn geloofwaardig te maken en te ontdoen van zoetigheid. Billy ontmoet een meisje dat hem lijkt te begrijpen en zijn grootste kwelgeest, begeleider Ronnie, blijft maar met hem bezig. Met horten en stoten wordt Billy’s levensverhaal ontrafeld en de psyche van de jongen blootgelegd.

Billy wordt nergens zielig of meelijwekkend. Hij is een agressief en irritant geval maar het is Earle’s grote verdienste dat hij het gedrag van Billy inzichtelijk maakt. Waardoor de jongen zoveel meer wordt dan een ontspoorde etterbak; het valt niet mee om Billy te zijn. Earle heeft een verleden in de jeugdhulpverlening en dat is te merken. Hij schrijft rauw en hard maar geloofwaardig en zonder effectbejag. Je gelooft meteen dat er Billy’s rondlopen in deze wereld.

Een moeilijke jeugd bestaat en is geen vergoelijking voor wangedrag, maar wel een verklaring. Nergens worden zijn daden goedgepraat maar de lezer ontkomt er niet aan, te begrijpen hoe het zover komt. Wie Billy heeft gelezen zal minder snel smalend doen over jeugdige criminelen waarbij het ‘zeker weer aan de moeilijk jeugd ligt’.

Billy is een aanrader, een zorgvuldig opgebouwd boek, wars van opgelegd sentiment maar met voldoende menselijkheid. Dit smaakt naar meer. Gelukkig liggen er nog twee boeken van Phil Earle te wachten op vertaling: Heroic en Saving Daisy.

Titel Boek:

Billy

Auteur:

Phil Earle

Vertaler:

Hilke Makkink

Uitgever:

Callenbach

Kaft:
Tags : FamiliejeugdboekoudersproblemenRuzie en pesten