close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Een molletje oorlog

Een nieuw boek van Sjoerd Kuyper, die van uitgeverij wisselde na een veelbesproken toespraak vorig jaar. Af en toe zo’n speech is misschien nodig en dan ook prima maar Kuyper hoort natuurlijk zijn energie vooral in boeken te steken want verhalen verzinnen kan hij als de beste. Behalve de wat obligate titel, die misschien een knieval is voor het theater waarvoor dit verhaal is bedoeld, is De grote avonturen van Kleine Mol een heerlijk (voorlees)boek.

De levens van mol en arend Arie lopen parallel want ze worden tegelijkertijd geboren. Beide zijn ze direct nogal scherpzinning, de kleine mol tapt van meet af aan moppen met zijn vader. ‘Ik ken ook een mop’, zegt Kleine Mol. ‘Vertel.’ ‘Twee mollen in een envelop’. Papa mol schatert het uit. ‘Goeie’, zegt hij.

De familie adelaar kan er ook wat van. De kleine Arie heeft honger en zo ontstaat het plan een lekker molletje voor hem te vangen. ‘Doe maar met mayonaise,’ zegt de kleine. ‘En ketchup,’ zegt de mama. ‘En pindasauas!’, zegt de kleine. ‘Doe maar een molletje oorlog.’ Papa voegt de daad bij het woord en vangt de pas geboren mol die hij meeneemt naar het nest. De twee spruiten ontmoeten elkaar en vallen vervolgens uit het nest als Kleine Mol gaat graven waarna het stel op avontuur gaat en in een restaurant en een sloot belandt en een koe tegenkomt.

De dialogen van Kuyper zijn waanzinnig goed en geestig. Zijn dierenpersonages kijken met verwondering maar soms ook al bijna volwassen naar de wereld. Toch zit er geen Toon Tellegen sausje over dit dierenboek.  Kuyper buit hun eigenschappen en tegenstellingen goed uit: de adelaar die wil vliegen en de mol die het tegenovergestelde doet: graven. Veel fijne grappen: het restaurant van de tor heet De Brandenburger Tor en op het moment dat Arie onder de stront van de koe zit en uitroept: ‘Iemand heeft op mijn kop gepoept!’, antwoordt Kleine Mol: ‘Ik dacht dat ze dat alleen bij mollen deden.’

Je hoort de kinderen in de zaal al schateren terwijl de ouders er om kunnen glimlachen. Sjoerd Kuyper schreef dit verhaal speciaal voor Theater Terra dat er een voorstelling naar maakte die op 21 februari in Amsterdam in première gaat.

Titel Boek:

De grote avonturen van kleine mol

Auteur:

Sjoerd Kuyper

Illustrator:

Geert Gratama

Kaft:
Tags : Dieren en natuurjeugdboekKinderboekVoorleesboek