close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Een neushoorn in een balletpakje

De tekening onder het kopje ‘samen’ is het hoogtepunt van het prentenboek Gewoon Gek van echtpaar Ingrid & Dieter Schubert. Het is een prachtig bouwwerk van dieren die op elkaar zijn geklommen. De olifant dient als basis en een slang als verbinding, op het uiteinde kijkt  een krokodil naar een panda die volkomen alleen staat. Dat is het verschil tussen samen en alleen. De Schuberts tonen vrij geraffineerd de betekenis van tegenovergestelde begrippen. Soms voor de hand liggend: als je blij bent dan lach je en bij verdriet huil je, maar er komen ook iets gecompliceerdere situaties voorbij zoals het verschil tussen dapper en bang.

Een heerlijke kennismaking met het dierenrijk en met veel begrippen. Waar staat dapper voor, of stout of verdrietig? Wat is het verschil tussen verstoppen en vinden en tussen ruzie maken en goedmaken. Een educatief album maar dan op een bijzonder speelse manier. Behalve de termen waar het om gaat die op een nogal plompe manier midden op de pagina’s staat en het is de vraag of ze niet achterwege hadden kunnen blijven of wat inventiever konden worden vermeld.  In eerste instantie vond ik het een wat conventioneel boek maar hoe vaker ik kijk, hoe knapper het in elkaar blijkt te zitten.

Er zitten heel veel kleine grapjes in de prenten verstopt waardoor het meer dan de moeite waard is om het album vaker te bekijken. Op die mooie ‘samen’-prent valt pas later het piepkleine muisje met EHBO-koffertje op dat klaar staat voor het geval de boel instort. Pas later kom ik er achter dat het EHBO-muisje in veel meer prenten te zien is en bijvoorbeeld op de pagina ‘dapper’  als tandarts voor de leeuw fungeert.  Of het kikkertje dat met een witte vlag staat te zwaaien bij een ruzie om een klokhuis.  De pagina’s hebben een logische verbinding, de dieren staan heel gewoon te kijken naar die maffe beesten die op de rechterpagina lekker gek lopen te doen. Bijvoorbeeld een nijlpaard in een balletpakje en een pinguin die op skies uit een boom vliegt.

Titel Boek:

Gewoon gek

Auteur:

Ingrid & Dieter Schubert

Kaft:
Video description:

Prentenboek van Ingrid en Dieter Schubert. Natuurlijk laat ik niet alle prenten zien maar een paar opvallende.

Tags : Dieren en natuurhumorPrentenboektaal