close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Een nieuwe stijl voor Keepvogel

In september van dit jaar organiseert het Haags Gemeentemuseum een grote Mondriaan-tentoonstelling waarop met twee jeugdboeken wordt vooruitgelopen. Tegelijkertijd met Keepvogel en Kijkvogel verschijnt Mister Orange van Truus Matti waarin de Amerikaanse periode van de kunstenaar wordt beschreven.

De naieve en nieuwsgierige Keepvogel is allang geen vreemde vogel meer maar een vertrouwd personage in prentenboekenland. Het vorige boek van Wouter van Reek werd zelfs genomineerd voor een Gouden Uil (recensie hier). In dit boek gaat Keepvogel samen met zijn trouwe hondje Tungsten op zoek naar de toekomst, conform de filosofie van Mondriaan: altijd op zoek naar nieuwe ideeen en mogelijkheden. We wandelen met Keepvogel door de impressionistische landschappen naar het kubistische en geometrische werk van Mondriaan. Hondje Tungsten raakt kwijt en ineens zoeken we hem in New York. Tungsten wordt weer gevonden, net als de toekomst en de stijl.

Van Reek speelt zoals altijd met perspectief en standpunt en met afmetingen en lijnen, dat laatste dit keer heel letterlijk. De plattegrond van de ondergrondse a la Mondriaan is een vondst en de vierkante lijfjes van de hondjes zijn grappig. Het is knap hoe Van Reek veel elementen uit het werk van de kunstenaar door laat werken in de prenten. Het verhaaltje is wel wat dun en de rol van Kijkvogel onuitgewerkt maar dat deert niet erg. Keepvogel en Kijkvogel in het spoor van Mondriaan is een speelse kennismaking met het werk van Mondriaan. Een boek waarin je niet uitgekeken raakt en waarin abstracte kunst toegankelijk wordt gemaakt zonder museale uitleg. Een slimme vondst van het Gemeentemuseum om Keepvogel hier voor in te zetten.

 

Titel Boek:

Keepvogel en Kijkvogel. In het spoor van Mondriaan

Auteur:

Wouter van Reek

Kaft:
Tags : kijkboekkunstPrentenboekschilderij