close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Een onverwachte oplossing voor de crisis

Bibi Dumon Tak Ik wil ook! Prentenboek
Querido
Annemarie van Haeringen
Waardering: 7.5

‘Het duin af, het strand over, het park door, bij de fontein de hoek om en binnenstappen op nuumer een twee drie’. Als een mantra herhaalt de kleine bizon Konosja deze routebeschrijving tegen de dieren die ook zo’n handig kleedje willen. Je kan er onder schuilen, het als hangmat gebruiken en er mee van een heuvel af roetsen. Dat willen de anderen dieren ook. Konosja is de sombere sfeer thuis ontvlucht waar zijn ouders zitten te piekeren. Het gaat slecht met de tapijtenwinkel, ‘iedereen heeft er al een, de huizen liggen vol’.

Bibi Dumon Tak is er een meester in om dieren persoonlijkheid mee te geven zonder dat het truttig en kinderachtig wordt. Konosja is naïef en heeft niet in de gaten wat de jonge lezers allang door hebben, dat hij heel veel klanten naar de winkel van zijn ouders lokt. Dat is de kracht van Ik wil ook! net als het uitstel van dat voor de hand liggende einde. Heerlijk dat wij dat al weten, maar die lieve Konosja nog niet. Die durft niet eens naar huis en besluit in het park te gaan slapen. De run op de tapijten blijft buiten beeld, het is een verhaal buiten het verhaal om. Het einde is liefdevol en rustig en blijft ruimte aan de verbeelding geven. Knap gedaan, net als de tekeningen van Annemarie van Haeringen en met wie Dumon Tak nu pas voor het eerst een boek maakt.

Van Haeringen is een bekwaam tekenaar van dieren, bijvoorbeeld de succesvolle serie Kleine Ezel. In Ik wil ook houdt het ze het degelijk en sober. Dat sluit aan bij de crisissfeer in het boek, wat het waarschijnlijk onbedoeld actueel maakt. Ouders die somberen over geld en de oplossing die uit onverwachte hoe komt: Ik wil ook! is een  hoopvol en optimistisch boek.

Titel Boek:

Ik wil ook!

Auteur:

Bibi Dumon Tak

Illustrator:

Annemarie van Haeringen

Uitgever:

Querido

Kaft:
Tags : Dieren en natuurgeldoudersPrentenboek