close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Een op-en-neer-moeder die de benen lijkt te nemen

Op de tweede bladzijde wordt al min of meer duidelijk wat er met de moeder van de ik-fuguur Will en zijn broertje Harry aan de hand is. Ze hebben een ‘op-en-neer-mama’. “Mama denkt dat ze kan vliegen, niet echt natuurlijk, alleen in haar hoofd”. Op dat soort dagen koopt ze van alles: “een set automatten vier kopen twee gratis. We hebben niet eens een auto.” En ineens stort ze mama dan weer vanuit de hemel naar beneden en huilt ze dan aan één stuk.

Will heeft gelukkig het besef dat de manische-depressiviteit van zijn moeder zeker niet zijn schuld is, “en ook niet die van Harry als hij zijn bloemkool niet wil opeten”. Gelukkig gaat het beter met haar sinds ze speciale pillen heeft. Camping Zeevos begint echter op het moment dat er toch iets mis lijkt want de moeder komt niet terug in de caravan waar ze met haar zoons woont, op camping Zeevos dus. De ongerustheid van Will loopt synchroon met zijn angst voor de bemoeienis van derden; hij is bang dat ze uit huis geplaatst worden. Het jongetje moet zich in bochten wringen om de afwezigheid van zijn moeder te verklaren en tegelijkertijd zijn broertje geruststellen.

Het decor is een troosteloze camping aan zee met de vaste bewoners uit de categorie ‘mensen aan de rand van de samenleving’. Mooie personages die Will en Harry deels steunen en tegenwerken. Camping Zeevos is een geslaagd portret van een jongetje dat veel te vroeg volwassen moet worden maar zich goed overeind houdt. Vandermeeren laat hem een kind blijven en maakt van hem gelukkig geen superheld die het allemaal prima aan kan. Hij laat de twijfel en lichte boosheid over het gedrag vanzijn moeder toe: heeft ze hen dan toch in de steek gelaten of heeft haar ziekte het gewonnen? Of is er iets heel anders aan de hand?

De auteur beschrijft het verhaal in prettig korte en toegankelijke zinnnen. Het bezwaar kan zijn dat het soms iets te expliciet is en er net wat teveel wordt uitgelegd, zeker aan het einde van het verhaal. Dat is een literaire opmerking want voor kinderen vanaf een jaar of 8 zal het nog best een kluif zijn dit boek te doorgronden.

Een liefdevol boek in de sfeer van zo’n Vlaamse film, een beetje rauw en troosteloos maar wel met echte mensen. De illustraties van Harmen van Straaten zijn trouwens nogal kinderachtig en volslagen overbodig

Titel Boek:

Camping Zeevis

Auteur:

Hilda Vandermeeren

Illustrator:

Harmen van Straaten

Kaft:
Tags : jeugdboekKinderboekmoederproblemenpsychiatrie